Sara Bondesson

Sara Bondesson är statsvetare och arbetar som analytiker på ett forskningscentrum med inriktning mot krishantering. Hon arbetar också som utbildare för Amnestyakademin i genus och mänskliga rättigheter. Sara avslutade nyligen sin magisteruppsats om sanningskommissionen i Kenya och spenderade då fem månader i landet. Nu vill hon utveckla sitt intresse för solidaritetsarbete i Palestina-Israel och passa på att utveckla arabiskan.

Reserapporter av Sara Bondesson

En fredens födelsedag

”Köttet är snart klart!” Tamer sköter grillen och vi äter, pratar och skrattar. Någon spelar trumma, någon tänder en vattenpipa. Min följeslagarkollega Patricia spelar volleyboll med några palestinska flickor en bit bort. Det är fredag eftermiddag och vi firar Tamers födelsedag med picknic i Wadi Qana. Runtomkring oss reser sig grönskande berg, täckta av djupröd vallmo. På bergstopparna syns bosättningarnas takknoppar avteckna sig mot den klarblå himlen.

Krigets musik

”Operation Cast Lead sades vara ett svar på de raketer som drabbade Sderot. Men en sak kan jag säga med säkerhet; det här kriget fördes vare sig i mitt namn eller för min säkerhets skull!” Nomika Zion darrar lätt på rösten när hon uttalar orden. Hon fingrar på kavajen och drar fingrarna genom det mörka håret. Nomika bor i det lilla israeliska samhället Sderot, beläget ungefär fem kilometer från Gazaremsans norra gräns. Vi möter henne i hennes hem, ett vackert litet radhus med mycket konst på väggarna och med bokhyllorna dignande av böcker på hebreiska.

”De kommer om natten och tar våra barn”

Tamara vaknar av att hennes mamma står lutad över henne i sängen och ruskar om henne. Klockan är två på natten. ”Vakna Tamara, vakna! Soldater är här utanför och vill att vi kommer ut!”

På andra sidan muren

”Här, på andra sidan muren, ligger min mark”, pekar Abed. Jag följer hans hand och ser hans landlott därborta, bara några tiotal meter bort. Det skulle ta honom ungefär tre minuter att promenera dit. Men mellan Abed och hans land reser sig ett högt elektriskt stängsel. För att komma åt sin landplätt måste Abed först ta sig till en jordbruksgrind fem kilometer bort och sedan åka tillbaka på andra sidan, en omväg som tar honom ungefär en halvtimme.

Fången mellan två eldar

Solen är på väg ner och dagens varma luft håller på att övergå i skymningskyla. Hani Amer möter oss utanför grinden som han äntligen, efter månader av kamp, fått nyckeln till. Vi kan skymta hans gamla nerslitna hus bakom det taggtrådsklädda stängslet. Huset har stått där länge. En gång i tiden omgärdades det av många tusen tunnland mark, där apelsinträd samsades med blomsterodlingar och kycklinguppfödning. Då var Hani Muhammad Abdullah Amer en välbärgad man, stolt över sina odlingar och sin familj med de många sönerna. Idag är huset helt inkapslat av stängsel och betongmur och på hans mark ligger nu israeliska bosättningar.