Sidney Petersson

Sidney Petersson var ekumenisk följeslagare i Hebron hösten 2007.

Reserapporter av Sidney Petersson

En dag söder om Hebron

Fredag morgon, 30 november 2011, for jag tillsammans med två kollegor till Susiya, i bergstrakterna söder om Hebron. Vi övernattar i vårt vanliga tält. Det börjar bli kyliga kvällar, mörkret kommer tidigt och eftersom vi inte har någon elektricitet blir det också tidigt sänggående.

Hanthala Café

Lördag förmiddag och jag vandrar ner genom huvudgatan i Hebron, in på marknadsgatan för att slutligen hamna på Hanthala Café – ett café, som har sin egen historia. Inte mycket till café efter västerländska mått. Några stolar och bord, rappningen från väggarna har bitvis försvunnit. Kylskåpet surrar i en hörna, jag brukar vara den enda gästen, ibland får jag sällskap av grannen, som har en bod intill.

Fånga ögonblicket

Hur beskriver man egentligen, när man fångar ett ögonblick, när tiden plötsligt står stilla? I vår stressade tillvaro upplever vi västerlänningar det sällan. Klockan är 05.30 på morgonen. Jag har gått ut ur mitt tält och sitter på en sten. Kring mig hörs fåren, hönsen, hundarna. Det är fortfarande svalt och friskt i luften, den stekande värmen har ännu inte tagit sitt grepp om det karga och steniga landskapet. Trots att vi är inne i mitten på oktober är dagarna mycket varma, medan nätterna börjar bli kyliga.