Sofia Claesson

Sofia Claesson är född i Stockholm men uppvuxen i byn Sori, utanför Genova i Italien. Hon har läst interkulturella relationer vid universitetet i Genova samt psykologi, socialantropologi och ekonomisk historia i Lund. Idag lever hon i Malmö där hon arbetar för Rädda Barnen med att verka för bättre livsvillkor för barn i socioekonomiskt utsatta områden. Sofia har tidigare varit engagerad i föreningar med fokus på flyktingfrågor och våldsutsatta kvinnor. Efter ett tidigare besök i Palestina och Israel började Sofia intressera sig för hur den pågående konflikten påverkar och berör människor som bor i området. Som följeslagare ser hon fram emot att verka genom ickevåld och fredsarbete.

Reserapporter av Sofia Claesson

Tiden är ute

Tre månader som följeslagare i Jordandalen har flugit förbi lika snabbt som ett öga blinkar. Jag sitter i mitt kök hemma i ett snöigt Malmö och längtar tillbaka till den soliga dalen med den blåa himlen och de vita bergen. I mina tankar slutar tråden där den börjande, på Västbanken i Palestina, detta vackra land med så mycket att ge.

”Livet är underbart!”

Vårt första besök i flyktinglägret Aqbat Jaber utanför Jeriko började med att personen vi hade bestämt träff med inte var där. Vi blev istället mottagna av Jemile Abu al-Hazel, som med ett leende inbjöd oss att slå oss ner.

Under bar himmel

– Vi är inte emot Israel, vi är emot ockupationen, säger Abu Saker. För bara någon vecka sedan revs hans hem och djurskjul ner för 14:e gången av israelisk militär.

Att gripa och arrestera barn

Över en het kopp arabiskt kaffe, med svetten som lackar i pannan, försöker jag komma på ett bra sätt att berätta om hur barns rättigheter kränks med skrämmande regelbundenhet som ett resultat av den pågående ockupationen. Tvekande undrar jag om alla världens ord skulle räcka för att förklara att det som inte får hända, händer. Kanske borde jag skriva om något annat?

Barn bland soldater

Som en del av vårt arbete i Jordandalen var jag och några teamkamrater på besök i al-Auja secondary Girls school. Där träffade vi rektorn Samar Badawi. Samar tog emot oss med glädje men berättade att den senaste tiden har den israeliska militära närvaron utanför skolan och i byn ökat. Hon frågar om vi har möjlighet att under kommande vecka närvara i byn för att barnen ska känna sig trygga när de tar sig till och från skolan.