Sofia Hammarström

Sofia Hammarström är uppvuxen i Stockholm men bor idag i Göteborg där hon tagit sin kandidatexamen i Folhälsovetenskap från Göteborgs universitet. Inom och vid sidan av studierna har Sofia riktat in sig på global hälsa och genusfrågor, bland annat har hon startat ett kvinnoprojekt mot hiv/aids i Zambia och utvärderat ett sanitetsprojekt i El Salvador. Senast arbetade hon som workshopledare för kampanjen ”Alla Olika Alla Lika” mot diskriminering på högstadie- och gymnasieskolor. På fritiden är hon engagerad i RFSU och älskar att dansa.

Reserapporter av Sofia Hammarström

 ”Om vi bara kunde skala av alla lager av rädsla…”

Vid första anblick skulle det lilla samhället kunna vara vilken småstadsidyll som helst. Välordnade villor i rader, fina bilar på parkeringen och lite längre bort några pojkar som spelar fotboll på gatan. Men människorna här har en minst sagt annorlunda vardag, med problem som man inte skulle kunna föreställa sig om man inte kände till stadens historia.

På väg till jobbet

Strålkastarna från den stora terminalbyggnaden framför bländar i mörkret. Klockan är strax efter 04.00, inte ens minareterna har vaknat. De som står längst fram i kön har dock varit här ända sedan 01.00. Nu väntar cirka 1 500 personer otåligt på att terminalen ska öppna för dagen och börja släppa igenom alla palestinier som dagligen tar sig till Israel för att arbeta.

”Vi vill bara leva”

På frågan om vad han skulle göra om han hade makt att styra världen, svarar han att han skulle styra med rättvisa. Inte separera folk och religioner, som den politik israelerna driver. Han säger att enligt Islam har alla rätt att välja religion och sätt att leva. ”Vi är alla bröder – judar, kristna och muslimer. Jag skulle se till att alla får leva i säkerhet. Konflikten här handlar inte om religion, den handlar om ockupation.”

Hebron – grannar utan att mötas

Lördag 14.45. Jag och min schweiziska kollega Alexandra vandrar genom Hebrons gamla stadskärna. Det är lätt att bli uppfylld av de vackra bazargatorna i vit kalksten, det pulserande stadslivet och luften som doftar av kryddor. Försäljarna försöker fånga vårt intresse, ”Welcome, welcome!” Det är inte många internationella besökare i Hebron och förutom att vi är välbehövliga potentiella kunder, så är vi även varmt välkomna gäster överallt vi kommer.