Sofie Henell

Sofie Henell är uppvuxen på Öland och har en magisterexamen i freds- och konfliktvetenskap på högskolan i Malmö. Hon har studerat i Japan och Argentina. Under 2009 var hon följeslagare i Israel och Palestina.

Reserapporter av Sofie Henell

Ockupation vs Sverige

En reflektion om skillnader i morgonrutiner i en familj i Göteborg gentemot en familj i en palestinsk stad, och ett hopp om att komma tillbaks till Israel och Palestina där lekarna består av annat än att leka ”checkpoint”.

”Inte i mitt namn och inte för min säkerhet!”

Det är 74 dagar sen den israeliska staten officiellt avslutade operation ”Cast lead” i Gaza som beräknat ha dödat 1300 palestinier[1] — varav 410 barn – under de tre veckor som bomberna föll. Den lilla landremsan utgör i storlek en fjärdedel av Öland men har en befolkning som är 59 gånger större.[2] Vi följeslagare befinner oss i den israeliska staden Sderot som enbart ligger någon kilometer från Gaza. Vi är här för att försöka få en större inblick i hur människorna i staden upplevde kriget och hur de raketer som skjuts från Gaza och faller på staden påverkar deras vardag, åsikter och liv.

Bygg broar, inte en mur!

Nästan alltid när jag säger till folk utomlands att jag kommer ifrån Öland, en ö på den svenska sydostkusten, så blir reaktionen: ”Det låter exotiskt!” På Västbanken, i det av Israel ockuperade Palestina, säger folk nästan alltid istället med en suck: ”Jag kommer också från en ö.”

Beduiner och bosättare

Den israeliska militären har redan hunnit lämna beduinlägret när vi anländer. Beduinernas madrasser och andra tillhörigheter ligger i en enda röra. Militären har rivit och förstört tälten för hand och konfiskerat vattentanken på 4 kubikmeter; beduinernas enda tillgång till vatten. Trots den psykologiska stressen som dessa människor precis har upplevt blir vi välkomnade med öppna armar och några glas och en kanna rotas upp ur röran så vi kan bli bjudna på varsin kopp sött te.

Fredsaktivist från Kvinnor i Svart firar 100 år

Det är fredag, klockan är ett på eftermiddagen i västra Jerusalem och den judiska vilodagen, sabbaten, kommer att påbörjas om några timmar. Vi följeslagare som är placerade i Jerusalem befinner oss på Paris Square tillsammans med kvinnor från den israeliska fredsrörelsen Kvinnor i Svart. Det är en del av vårt uppdrag att stödja dessa kvinnors manifestation mot den israeliska statens ockupation av Palestina. Som följeslagare kommer vi att stå här varje fredag fram tills dess att vi åker hem om tre månader. Många av de israeliska kvinnorna vi står bredvid har stått här varje fredag i tjugoett år och tre veckor; så länge har Kvinnor i Svart manifesterat vid samma gatukorsning i Jerusalem.