Tina Maria Hejlskov Kolhammar

Tina Maria Hejlskov Kolhammar har läst statsvetenskap, Mellanösternkunskap och arabiska på Lunds universitet. Tidigare arbetade hon som handläggare på Migrationsverket.

Reserapporter av Tina Maria Hejlskov Kolhammar

Och nu då?

Efter att ha varit hemma ungefär en månad har upplevelserna från min tid på Västbanken börjat sjunka in. Situationen i Gaza och på Västbanken är mycket svår i dagsläget och det har krävts vilja för att kunna gå upp i julbestyr och mys. Det är nu hög tid att jag ger er min sista rapport. Eftersom jag inte vill lämna er vid för våg med de intryck jag hoppas att mina tidigare brev givit kommer denna rapport handla om vad du kan göra om du vill engagera sig i situationen för människorna i Israel och Palestina.

Familjen Danas helg

Det är fredag morgon och jag äter frukost när min telefon ringer. Från andra änden hörs ett skärrat: ”Bosättarna kommer mot oss. De kastar sten, de är aggressiva och de är många.” Rösten tillhör min tyska kollega Kristina.

Kontraster och sammanhang

Klockan är fem på morgonen och min kollega har förberett frukost inför dagens arbetspass. Jag befinner mig i Jayyous, en liten by på Västbanken som drabbats hårt av murens dragning. Majoriteten av byns mark ligger på motsatta sidan muren.

Hebron

”Excuse me; does any one of you speak English?” ”Yes”, svarar mina följeslagarkollegor och jag och tittar på mannen som tilltalat oss. ”Fuck you!”, säger han.