Tina Persson

Tina Persson var ekumenisk följeslagare i Hebron hösten 2006 och i Jerusalem sommaren 2007.

Reserapporter av Tina Persson

Tusen nålar på Olmert

Hemma i stugan i Dalarna ser jag nyheterna och läser tidningarna om situationen på det Palestinska ockuperade territoriet, främst Gaza. Aktuellt säger att situationen i Gaza verkligen är allvarlig. Verkligen?! Vad är det människor nere i Palestina och Israel har sagt så länge? Just det, att situationen är alarmerande, att Gaza är en tickande bomb, att det knappt går att komma in och ut ur Gaza, att mediciner, mat, byggnadsmaterial stannar vid gränsen, att stora delar av befolkningen lever enkom för att de får humanitär hjälp i form av matpaket. Den interna politiska konflikten skapar ytterliga bekymmer för invånarna. Många ger beskrivningen av Gaza som ett stort utomhusfängelse där ingen kommer in eller ut samt gör liknelsen av att låsa in två bröder i ett rum. Konflikten är ett faktum.

Die Lucky Bush

Lite här och där på lyktstolpar, elskåp och reklamskyltar i det israeliska Västra Jerusalem står dessa tre ord: Die Lucky Bush. Om du säger det några gånger för dig själv låter det precis som Daila Kibush, vilket betyder stoppa ockupationen, på hebreiska.

Qalandia checkpoint

Härom morgonen när vi var på Qalandia checkpoint, som ligger mellan Ramallah och Jerusalem, kom en grupp män tillbaka genom entréns vändkors. De fick inte passera över till Jerusalemsidan. Det är både unga och lite äldre män som går och sätter sig på bänkarna i terminalen. Vi undrar varför de kommer tillbaka och de säger att de inte får passera då de saknar tillstånd att åka från Västbanken in i Jerusalem. De kommer från Nablus, en stad på norra Västbanken och har rest sedan klockan tre i natt.

Olagliga invånare i sin egen by

Jag är tillbaka i Israel och Palestina för att arbeta som följeslagare i tre månader. Vi har nu jobbat i fyra dagar då vi försökt finna oss tillrätta i staden och i våra arbetsuppgifter. Jerusalemteamet består av Gottfried från Tyskland, Tlago från Sydafrika, jag själv från Sverige och vi kommer även att få extra hjälp av Kristine från Norge under några veckor i maj och juni. Vi bor på gästhemmet som tillhör Augusta Victoriasjukhuset som ligger uppe på Olivberget.

En fråga om rädsla

”Antingen föds man rädd för andra människor eller så föds man orädd för andra människor. Jag är inte rädd för människor. Jag är inte rädd i Kina, Afrika, Kanada och jag är inte rädd här. Människor är människor är människor… Men här är människor rädda för varandra.”