Viktor Steen

Viktor är ursprungligen från västkusten men är sedan 2008 bosatt i Umeå där han arbetar som gymnasielärare. Viktor har länge haft ett intresse för Israel och Palestina och  ockupationens konsekvenser. Att söka sig till Följeslagarprogrammet blev en utmärkt chans för honom att skaffa sig egna erfarenheter och kunskap om situationen och dessutom sprida information och kunskap om konflikten till andra. Hemma i Sverige är Viktor bland annat engagerad i sommarlägerverksamhet inom KFUM Umeå och är dessutom deltidsanställd soldat i Försvarsmakten.

Reserapporter av Viktor Steen

Historien om huset i Qawawis

Palestinier på Västbanken som bor i område C [1] på Västbanken är ofta speciellt utsatta för trakasserier och påtryckningar och den här texten handlar om när en familj tvingades överge sitt hem i dalgången Qawawis på Västbanken.

En vanlig fåraherde

För någon vecka sedan så var jag och en kollega med när en israelisk bosättare trakasserade en palestinsk fåraherde. Den händelsen i sig, vad som hände då och bakgrunden till den, finns i ett tidigare resebrev. [1] Den här texten handlar om fåraherden som drabbades, Jibrin [2] och hans familjs tillvaro.

En helt vanlig morgon

I South Hebron Hills finns det många palestinska fåraherdar vars betesmarker ligger i anslutning till israeliska bosättningar. De är vanligt att de utsättsför trakasserier av bosättare och israelisk militär och polis [1] och därför ber de oss ofta att slå följe med dem när de vallar sina får. Det är en av våra vanligaste uppgifter och just den här morgonen är precis som många andra.

Helt vanliga människor

De flesta israeliska medborgare som vi följeslagare och de palestinierna som bor här i South Hebron Hills möter eller ser är antingen bosättare eller del av de israeliska säkerhetsstyrkorna, två grupper som är en del av den israeliska ockupationen av palestina. Men det finns också israeler som på eget initiativ valt att försöka skapa en bättre framtid tillsammans med palestinierna på Västbanken och motverka ockupationen. Idag så mötte vi en sådan grupp och närvarade vid en av deras aktioner.