Zoltan Tiroler

Zoltan Tiroler var ekumenisk följeslagare i Jayyous hösten 2007.

Reserapporter av Zoltan Tiroler

I israeliskt fängelse

Jayyous är en by på det av Israel ockuperade Västbanken. Från den lilla byn, med ca 3 500 invånare, finns just nu 37 personer i israeliska fängelser. Det är alltså mer än en på 100. (Invånarantalet har vi fått från borgmästaren liksom en lista på alla de som för närvarande finns fängslade i Israel). Skulle man räkna med alla som någon gång suttit i fängsligt förvar hos de israeliska myndigheterna skulle siffran bli skyhögt mycket högre. Flera av de fängslade är barn. Antalet i fängelse har ökat sedan 2002, då byggnationen av den mur som skiljer byn från dess jordbruksmark, påbörjades i trakten.

Att vara student i Palestina

En av uppgifterna som följeslagarna har är att skapa kontaktytor till det isolerade palestinska samhället. Konversation på engelska med studenter är ett uppskattat sätt att göra det på.

Mitt hem är min borg?

Klockan 4 på morgonen onsdagen den 29 augusti dundrar en stor kontingent israeliska soldater i jeepar, åtföljda av bulldozers, in i stadsdelen Naqar i sydvästra delen av staden Qalqilya på det ockuperade Västbanken. Stadsdelen omringas och stängs av.

Ockupation är… 

Israels ockupation av palestinska Västbanken och Gaza är så mycket mer än soldater och naket våld. Det är något som tränger in i varje por på det palestinska samhället. Ockupation förnedrar både de ockuperade och ockupanterna. Det är de små ”alldagliga” kränkningarna som bygger upp hat och gör livet outhärdligt för de ockuperade. Jag skulle kunna lista tusen och en detalj som visar vad ockupationen innebär. Här följer några.