Gamla stan i Hebron lyder under israelisk militär kontroll. För de palestinska invånarna innebär det bl.a rörelserestriktioner, trakasserier och kroppsvisiteringar, men även frihetsberövande och bosättarvåld. I Hebrons H2-område[1] finns 111 vägblockader och 20 permanenta checkpoints. 75 procent[2] av de 1829 butiker som tidigare funnits i området har stängts och 40 procent av hushållen har lämnat området. De som bor kvar är rädda för att gå ut och 75 procent av invånarna lever under fattigdomsgränsen.[3]

 /></a><figcaption id=Jamal Fakhouri i sitt kök på al-Salehgatan i Gamla stan i Hebron. Foto: S. Ekström.

Vi besöker Jamal Fakhouri i hans hem på al-Salehgatan i gamla stan i Hebrons H2-område. Jamal är 40 år och bor ensam i en nästintill tom lägenhet på tredje våningen i ett av de till del övergivna hus som ligger i området. Han har bott här i hela sitt liv och det är hans föräldrar som byggde det här huset.

Jamal berättar att han brukade arbeta i en butik på al-Salehgatan innan den stängdes. Idag försöker han hitta arbete i Jerusalem, men det är svårt. För att få arbeta i Jerusalem som palestinier krävs ett speciellt arbetstillstånd, vilket kontinuerligt måste förnyas. Var tredje månad beviljas Jamal tillstånd i fem dagar för att söka jobb i Jerusalem.[4] Hans senaste arbetstillstånd gick ut för två veckor sedan. Nu väntar han på att på nytt kunna ansöka om tillstånd för att leta arbete i Jerusalem, under tiden säljer han juice på marknaden i Hebron.

Varje dag, på väg till och från sitt arbete passerar Jamal tre checkpoints. Varje gång frågar soldaterna efter hans id-handling och flera gånger i veckan frågar de var han kommer ifrån och vart han ska, trots att han har bott här i hela sitt liv. Ofta måste han vänta på att få passera en checkpoint i allt från en kvart upp till en timme.

– De hatar oss, säger Jamal om soldaterna. De hatar att vi bor här, de hatar vår religion och de hatar våra ansikten. Jag vet inte varför, men de hatar oss. Hebron har ett dåligt rykte bland palestinier utifrån och anses vara farligt, speciellt i H2-området och många vågar inte komma hit.

– Jag har inget liv, säger Jamal sorgset. Jag är ensam och jag är inte glad. Det är på grund av ockupationen. Mina vänner vågar inte komma och hälsa på mig, de är rädda för militären och alla checkpoints, situationen blir hela tiden värre.

Utöver detta delar Jamal med sig av en hemlighet, han är kristen. Han berättar att detta isolerar honom ytterligare. Hebron är en konservativ, muslimsk stad och Jamal förklarar att han inte vågar berätta att han är kristen, han är rädd att det skulle göra situationen ännu värre för honom. Kristna palestinier tillhör en minoritet och utgör ca 2 procent av den palestinska befolkningen. Det finns idag ca 50 000 kristna palestinier i Jerusalem och på Västbanken. De flesta kristna palestinier bor i östra Jerusalem, Betlehem, Ramallah och Nablus.[5] Jag har frågat våra kontakter i Hebron hur många kristna som bor här. De svarar att det kanske är en eller två familjer, men att de inte känner till någon. I Hebron finns bara en kyrka, Al-Maskobiya, men den erbjuder inga gudstjänster. Ibland åker Jamal till Betlehem för att gå på gudstjanst men oftast ber han i sin ensamhet eller tillsammans med några vänner i sitt hem.

– Betlehem är bättre för oss kristna, det finns många kristna där och flera kyrkor. Jag vet att jag skulle ha ett bättre liv där, men jag vill inte lämna mitt hem. Det är viktigt för oss palestinier att behålla vara familjehem, berättar Jamal.

Det är också en viktig del i motståndet mot ockupationen att stanna kvar i Hebron. Jamal vågar inte flytta eftersom han är rädd för att förlora sitt hus, att israelisk militär eller bosättare ska ta över hans hus, så som de har gjort med många andra hus i området[6]. Jamal hoppas att han i framtiden ska kunna bo här under andra omständigheter. Han hoppas på en ljusare framtid i fred.

 /></a><figcaption id=Övergiven gata med stängda butiker i Gamla stan i Hebrons H2-område. Foto: S. Ekström.
[1] H2 är enligt UNOCHA den del av Hebron som kontrolleras av Israel. Se karta: https://www.ochaopt.org/sites/default/files/h2_fs_2018_v5_english11_2.pdf . Se också bakgrund till uppdelningen: http://www.tiph.org/background/area-of-responsibility/ [2] 512 stycken butiker har stängts via militärorder och 1100 stycken har stängts som ett resultat av av bosättarvåld mot de palestinska butiksägarna och i brist på kunder. [3] Christian Peacemaking Team, CPT Palestine, http://cptpalestine.com/advocacy/background-on-al-khalil/; OCHA, The humanitarian impact of israeli settlements in Hebron city February 2018, https://www.ochaopt.org/sites/default/files/h2_fs_2018_v5_english11.pdf; UNOHCHR, Israeli settlements in the Occupied Palestinian Territory including East Jerusalem, and the occupied Syrian Golan October 2016, s.8. [4] För att få arbeta i Israel måste palestinier ha arbetstillstånd. även för att få resa in i Jerusalem kravs tillstånd. Det finns många olika tillstånd för att få söka arbete i Jerusalem. De som utfärdar arbetstillstånd till palestinier är Coordination of Activities in the Territories (COGAT). Den israeliska regeringen har beslutat att 47 350 palestinier har rätt att resa in i Israel för att arbeta, Se: COGAT , February 2nd 2014 Coordination of Activities in the Territories Order No. — Operations Directorate The order comprises of 19 pages STANDING ORDERS MANUAL,  Coordinator of Government Activities in the Territories Order – Status of permits for Palestinians wishing to enter Israel, travel abroad or cross from the Judea and Samaria Area to the Gaza Strip. [5] USDOS, US Department of State Title: 2016 Report on International Religious Freedom – Israel and The Occupied Territories – The Occupied Territories. [6] T.ex.  Abu Rajad house och Zatari house, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Defense-Minister-Liberman-may-let-settlers-stay-in-two-Hebron-homes-547291

Fler rapporter