Breaking the Silence är en israelisk fredsorganisation som samlar in veteransoldaters vittnesmål med syfte att visa på hur verkligheten ser ut inom militärväsendet och hur det påverkar den palestinska befolkningen i de ockuperade områdena. Jag åkte på deras rundtur i South Hebron Hills under en dag för att lära mig mer om deras organisation och arbete.  

Ursprungligen hade vi bokat turen till Hebron med Breaking the Silence, men två dagar innan hade en israelisk bosättare blivit skjuten och dödad i Hebron, vilket resulterade i att stadens in- och utgångar helt stängdes på order av militären1Se exempelvis Reuters artikel: https://www.reuters.com/world/middle-east/palestinian-gunman-kills-1-west-bank-settlement-is-shot-dead-israel-2022-10-29/ (2022-11-01). Turen ändrades till South Hebron Hills – en plats jag läst mycket om men ännu inte hade besökt. Jag möter gruppen som ska åka med på rundturen på en parkeringsplats i Jerusalem. Med oss har vi vår reseledare Benzi Sanders. När bussen rullar ut från parkeringsplatsen börjar Benzi med att berätta sin historia och vad som fick honom att ansluta sig till Breaking the Silence.

Första vittnesmålet: förväntningar som inte uppfylldes

Benzi växte upp i en judisk familj i New York. Som ung var han mycket intresserad av judendomen och judisk kultur. När han var 18 år flyttade han till Israel för att studera och blev snart även israelisk medborgare. Han kände att han, som del av den judiska diasporan, var väldigt privilegierad och därför ville han bidra med att göra Israel till en säker plats för alla israeler. I och med det israeliska medborgarskapet kom även den obligatoriska värnplikten. Benzi kände sig exalterad och redo att försvara sitt land och dess gränser från terroristattacker och fortsatt krig.

I Nablus befann han sig under 2013 och fram till början av 2014. Där fick de värnpliktiga göra praktik av sådant de under 14 månader tränat på, men de fick även nya erfarenheter. De lärde sig bland annat hur man genomförde gripanden, hur man satte upp så kallade flygande vägspärrar2Exempel från Haaretz på hur flygande vägspärrar (flying checkpoints) påverkar människors liv på Västbanken: https://www.haaretz.com/israel-news/2020-06-15/ty-article/the-idiot-who-cut-me-off-did-not-build-the-checkpoint-that-ruined-our-day/0000017f-f23b-da6f-a77f-fa3fe8eb0000 (2022-11-01) – tillfälliga och slumpmässiga vägspärrar där militären stannar fordon för att kontrollera palestiniers tillstånd – samt hur man använder tårgas och gummiklädda kulor. Under en vecka innan de ny-examinerade soldaterna skulle spridas ut till nya placeringar fick de prova på de nya arbetsuppgifterna. Benzi berättar att det som hände honom under den veckan blev hans vändpunkt.


Han berättar om en torsdag i utkanten av Nablus. Mellan staden Nablus och en palestinsk by finns det en bosättning som blockerar vägen för palestinier att kunna ta sig till byn. Varje fredag marscherade byborna från byn till bosättningen för att protestera mot de rörelsehinder de utsattes för. Soldaterna blev beordrade att göra nattliga gripanden dagen innan nästa demonstration skulle äga rum för att minska antalet deltagare den nästkommande dagen och därmed göra konfrontationen mindre. Cirka tolv personer skulle arresteras den natten och Benzi tillsammans med en annan kollega åkte till ett hus. De knackade på dörren klockan ett på natten och, i linje med vad de tränats till, separerade de familjen från deras måltavla: en ung pojke som ännu inte var myndig. Pojkens storebror slog på Benzi och hans kollega av ilska för att de tågat in i deras hus mitt i natten och satt skräck i hela familjen. Benzi och den andra soldaten satte på ögonbindel och handbojor på pojken som var 15 eller 16 år och tog honom ut till militärjeepen. Snabbt blev de beordrade att gå tillbaka och arrestera den yngre brodern som planerat och de utförde samma procedur igen.

När de var klara med sin uppgift behövde de vänta in de andra trupperna. Benzi satt framför de två barnen under en längre stund och det var då han insåg att det han nyss hade utfört inte var anledningen till att han ville vara med i armén och försvara sitt land. Han frågade sig själv: skyddar jag civila genom att arrestera barn? Hans svar var nej. Kort efteråt gick han ur armén och anslöt sig till Breaking the Silence.

Grundandet av Breaking the Silence

Benzis historia är gripande. Vi åker längs Väg 60 och jag inser att vi redan är i utkanten av Betlehem. Vi har åkt igenom en tunnel som går under staden Beit Jala som ligger kant i kant med centrala Betlehem. Vägen är inte tillgänglig för palestinier som åker från Jerusalem mot Betlehem. Inifrån Betlehem är vägen knappt synbar då muren går längs vägen. Bosättarna som bor i bosättningarna längs Väg 60 möter sällan palestiniernas blickar ute på vägen.

Efter att bussen passerar vägspärren i Beit Jala3För att läsa mer om vägspärrar i de ockuperade territorierna, se exempelvis B’tselems lista: https://www.btselem.org/freedom_of_movement/checkpoints_and_forbidden_roads (2022-11-01) åker vi vidare i riktning mot South Hebron Hills. Benzi håller stadigt i sin mikrofon och ryggen vänd mot vägen utanför. Han fortsätter att berätta om hur Breaking the Silence startades. 60 israeliska soldater som hade tjänstgjort i Hebron samlades. Efter att de var klara med sin tjänstgöring delade de med sig av sina erfarenheter. De bröt tystnaden.

Veteranerna sammanställde bilder och ställde ut dem på ett galleri i Tel Aviv. Utställningen fick stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt, och fler soldater hörde av sig till den nybildade gruppen. Mängden vittnesmål gjorde att gruppen insåg hur deras erfarenheter verkade vara en del av strukturen inom armén och deras erfarenheter hade fått dem att inse att ockupationen måste få ett slut. De bestämde sig för att bilda en organisation för ex-militärer som vittnar om ockupationens verkliga konsekvenser – detta för att ta ansvar för sina tidigare handlingar. Genom att ha bussturer till Hebron och South Hebron Hills, arrangera skolbesök och prata med den judiska diasporan vill man öppna upp debatten om militärens effekt på den palestinska civilbefolkningen. Idag har 1 400 tidigare militärer vittnat om vad de har sett och vad de har gjort under sin tjänstgöring.

Mot South Hebron Hills

Benzi fortsätter att berätta om ockupationens historia och bosättningarnas utveckling och tilltänkta funktion medan vi närmar oss vår slutdestination.

South Hebron Hills består av ett flertal samhällen. Området allra längst söderut brukar kallas för Masafer Yatta. De cirka 4 000 palestinier som bor i området är hårt utsatta av bosättarattacker och de inskränkningar som kommit efter att en stor del av området deklarerats som militärt övningsområde. Detta innebär att 1 200 palestinier riskerar att tvångsförflyttas, något som strider mot internationell rätt4Följeslagaren Axel är placerad i Masafer Yatta och har tidigare skrivit ingående om detta domstolsbeslut och dess konsekvenser. Se: https://foljeslagarprogrammet.se/rapporter/masafer-yatta-ett-kapitel-for-sig/ (2022-11-01). Se även Diakonias artikel: https://www.diakonia.se/ihl/news/analysis-international-law-evictions-masafer-yatta/ (2022-11-03).

Vi stannar vid militärvägspärren Beit Yatir. Två soldater, den ena beväpnad, kommer in i bussen och kontrollerar våra pass och visum. Vi stannar här för att kunna ta oss till vårt första stopp: bosättarutposten Nof Nesher.

Vi får en bra överblick på toppen av utposten. Därifrån ser vi från ena hållet Yatta som vi nyligen passerat och borta i horisonten syns Hebron. En 180 graders vändning ger oss utblick över gränsen mot Israel. Benzi förklarar att vi befinner oss i en sömzon: en enklav mellan den internationellt erkända gröna linjen och muren. Framför oss ser vi ett öppet fält och små byar. Han berättar att han hade sin träning i detta område. På grund av att ingen fysisk mur syns ute i fältet förstod han inte att han tränade inne på palestinskt ockuperat område. I efterhand har han insett att han väckte upp byborna på nätterna och att de städade upp den ammunition som Benzi och hans kamrater förbrukat under sin träning.

Sömzonen och utsikt bortom den gröna linjen. I närheten gjorde Benzi sin värnplikt. Foto: Sandra


Färden fortsätter förbi byn Susya5Följeslagare skrev om Susya redan 2016 och 2017. Se rapporterna här: https://foljeslagarprogrammet.se/rapporter/far-susiya-finnas-kvar-pa-kartan/ (2022-11-01) och  https://foljeslagarprogrammet.se/rapporter/solnedgang-i-susiya/ (2022-11-01). Även nuvarande följeslagaren Axel har skrivit om Susya nyligen, se: https://foljeslagarprogrammet.se/rapporter/jag-kommer-prata-tills-att-varlden-forstar/ (2022-11-07) och Tuba6Följeslagare skrev om Tuba redan 2016. Länk till rapporten: https://foljeslagarprogrammet.se/rapporter/tuba-en-by-med-starka-manniskor/ (2022-11-01) där Benzi berättar om deras historia och betydelsen av palestinsk, israelisk och internationell aktivism för dessa byars överlevnad. Vår slutstation i Masafer Yatta är at-Tuwani. Där överraskas jag av att följeslagarteamet som bevakar South Hebron Hills är på plats. Stolar står uppradade för oss deltagare att sitta på och vi får lyssna på journalisten och aktivisten Basil Adras berättelse om sin uppväxt och situationen i at-Tuwani7Nuvarande följeslagaren Axel skrev nyligen en rapport om at-Tuwani och om Basil. För att fördjupa sig mer hänvisas denna länk: https://foljeslagarprogrammet.se/rapporter/at-tuwani-lagg-det-pa-minnet/ (2022-11-01). Deltagarna får möjlighet att ställa frågor till honom innan det är dags för kaffe och en rundtur i butiken med lokala varor och hantverk. Efter det går bussen tillbaka mot Jerusalem.

Alla kan göra skillnad

Breaking the Silence är en viktig fredsorganisation som vill berätta om vad som sker inifrån den israeliska militären. Målet är inte att smutskasta vad soldater har gjort utan att för den israeliska allmänheten offentliggöra vad som skett för att kunna skapa förändring. Soldater inom militären har inte stor möjlighet att förändra strukturen, menar Benzi, då de implementerar policys från folkvalda politiker. Deras organisation vill bidra till att minska informationsgapet hos civila israeler och på så sätt bidra till att skapa opinion.

– För det här landets framtid måste vi få ett slut på ockupationen, avslutar Benzi innan deltagarna brister ut i applåder.

Även om Breaking the Silence inte gav svar på alla de frågor jag har funderat på under min tid här så har jag ändå fått större kännedom om den militär jag stöter på nästan dagligen, militärens relation till bosättare och jag beundrar de 1 400 veteranernas mod att berätta. Israeliska fredsaktivister är en viktig beståndsdel i fredsrörelsen och för ockupationens slut.

Benzi fick frågan ”vad kan vi göra?” av en deltagare på bussen. Han uppmanade oss alla att läsa på om situationen i de ockuperade områdena, använda oss av våra nätverk för att sätta press på politiker och dela med oss av det vi nyss fått höra och se i Masafer Yatta. Snart är min tid på Västbanken slut, men detta är precis vad jag ska fortsätta göra hemma i Sverige: berätta det jag har upplevt och fortsätta kampen för ett avslut på ockupationen.

Fler rapporter