Många muslimer i Palestina och Israel har bara ett par mil till Jerusalem. Att be i al-Aqsa-moskén sägs var en fantastisk upplevelse. Framförallt på fredagar försöker många troende att ta sig till moskén för att be. Det borde inte vara något problem.
Al-Aqsa är bland de mest betydelsefulla platserna för muslimer i världen. Det är där profeten Muhammed sägs ha träffat alla andra profeter genom tiderna, och därifrån hans himmelsfärd gjordes. Det är ett stort komplex med ett flertal byggnader, som moskéer, skolor och en hälsoklinik. Under den heliga fastemånaden, Ramadan, kan det vara uppemot 300 000 personer på området samtidigt. I normala fall.
Vi är dock inte i normala tider. Vi är just nu i en period av militärlagar och krigstillstånd. Det betyder begränsad rörlighet – för palestinier och andra.
Det krävs en del förberedelser för att klara alla hinder och utmaningar på vägen att ta sig till al-Aqsa-moskén i Jerusalem. Första steget sker redan hemma – vad ska jag ha på mig? Hur ska jag klä mig för att minska risken att bli stoppad? Vi ser många tonåringar i liknande kläder hänga runt yttre portarna till gamla stan. Majoriteten av 13-19-åringarna blir nekade tillträde till stan när de kommer ensamma eller i grupper. Det är tydligt att säkerhetspolisen inte vill ha tonåringar i stan. Vi funderar på om det är en strategi att ha svarta sportkläder för att du kan försöka många gånger utan att polisen kanske känner igen dig? För plötsligt kan det hända att du kommer igenom.
Två breda trappavsatser går ner mot porten i den historiska muren. Vid varje trappa står militärens vakttorn, oftast bemannade med minst fyra poliser vardera. De ska upprätthålla ordning, vilket innebär att de bestämmer vilka som får komma in i gamla stan. Vi bevittnar personer kroppsvisiteras, väskor och id-kort som granskas. Men ibland bryr sig gränsvakterna inte ens om att titta på något, utan bara viftar bort dig. Att ständigt riskera att bli kontrollerad och ifrågasatt är vardagen för många här. Vid stora bönetillfällen, som vid fredagsbönen mitt på dagen, är kontrollen än striktare och järnstaketen som avgränsar nedgångarna än fler, något vi nu märkt av.
För de som får tillstånd att gå vidare innanför murarna in till Jerusalem finns det ytterligare hinder på vägen. Säkerhetspolisen kan när som helst sätta upp kontroller1flygande vägspärrar, läs mer på https://foljeslagarprogrammet.se/om-foljeslagarprogrammet/ordlista/, och under fredagar är de fler än andra dagar i veckan. Har du otur granskas ditt id-kort eller visiteras du flera gånger på väg in mot moskén.
Sista steget att nå al-Aqsa är genom en av de tio portarna som går in till området. Även om man redan har passerat flertalet kontroller längs vägen är det inte säkert att man får komma in till själva moskéområdet. Under lördagen vandrar en strid ström av kvinnor och män mot portarna in till moskén. Många tittar lite oroligt mot porten de valt att försöka gå in genom. Hur ska soldaterna agera idag? Kommer de visitera mig? Har jag något stötande på telefonen om de tittar?
Veckan innan Ramadan frågade en äldre man i beduinbyn Khan al-Ahmar, om vi har hört något om vilka som har tillstånd att komma till al-Aqsa under Ramadan. I vanliga fall brukar han som äldre man från Västbanken inte ha några problem att få komma dit. Gränsen har de senaste åren varit 55 år för män med palestinska id-handlingar, medan alla kvinnor och barn under tolv år har varit välkomna. Sedan sjunde oktober har inga personer från Västbanken oavsett ålder eller kön haft tillstånd att besöka den heliga moskén. Vi säger att vi har hört rykten om att de israeliska myndigheterna kanske ger tillstånd till personer med palestinska id-handlingar om första veckan av Ramadan är lugn. Det som hittills har sagts är att muslimer med israeliska id-handlingar, det vill säga israeliska medborgare, eller de med permanent uppehållstillstånd i Israel, vilket gäller för majoriteten av de cirka två miljoner palestinier som bor inom den israeliska gränsen från år 1948, ska kunna besöka al-Aqsa under Ramadan. Och turister så klart.
Men även detta är oklart. Vi hör rapporter om att en grupp med muslimer från Turkiet blev nekade tillträde häromdagen. Idag mötte jag en man från Sydafrika som blivit nekad att komma in på området för att be.
– Han (säkerhetspolisen) frågade var jag var ifrån. Jag sa Sydafrika. Då pekade han bara i motsatt riktning och sa, gå din väg. Du kommer inte in här! Min guide tipsade om att försöka vid nästa port. Det kan vara snällare poliser där. Jag är på väg dit för att försöka komma in.
Medan vi promenerar längs de trånga gränderna mot nästa port berättar han att de är 30 muslimer från Sydafrika som är här för att fira några dagar av Ramadan. Han nämner vidare att soldaternas agerande inte handlar om säkerhet, utan diskriminering.
– Det är viktigt att visa solidaritet. Som sydafrikaner vet vi vad det handlar om.
Många nationaliteter blir nu portade på grund av officiella uttalanden från sina länders ledare som kritiserar Israel för agerandet i det pågående kriget i Gaza.
En dryg vecka av Ramadan har passerat. Inför fredagen gick israeliska myndigheter ut med att muslimer från Västbanken skulle få komma till al-Aqsa om de uppfyllde kraven. Utöver ålderskrav på 55 år för män och 50 år för kvinnor, så var de också tvungna att ha ett magnetiskt id-kort och söka ett bönetillstånd. Tyvärr var det få som visste om dessa nya krav, så väldigt få från Betlehem, Jeriko eller andra kringliggande platser på Västbanken fick tillstånd att passera gränskontrollerna. Busslaster av muslimer boende i Israel kom dock hit. Totalt rapporterar myndigheterna att runt 80 000 personer bad under lunchbönen denna fredag.2https://www.aljazeera.com/news/2024/3/15/israel-blocks-thousands-of-palestinians-from-visiting-al-aqsa-mosque Långt ifrån de normala 300 000. Men det är iallafall fler än tidigare fredagar när endast ungefär fem tusen personer tillåtits komma in på området.
Vi pratar med aktivisten Mohammed Abu al-Hummus som har blivit portförbjuden att komma in i gamla stan. Trots detta försöker han ta sig in varje fredag för att be i moskén.
– Jag försöker varje fredag, för vem vet?! Jag har lyckats komma in två gånger sedan oktober. Gränsvakten såg förvånad ut när jag lämnade efter bönen. Hur kom du in? Jag gick.
– Det är en fantastisk känsla att be inne i al-Aqsa-moskén. Den bästa känslan av lugn och gemenskap. Så det är självklart att jag försöker varje fredag, säger Mohammed Abu al-Hummus och utstrålar positivism och outtröttlig styrka.
- 1flygande vägspärrar, läs mer på https://foljeslagarprogrammet.se/om-foljeslagarprogrammet/ordlista/
- 2