Barnen dansar med inlevelse och glädje, med lätta fötter och mycket energi. Klädda i traditionella palestinska dräkter dansar den unga ensemblen en dans som representerar sysslorna, beroende på årstiden, utförda av deras förfäder två eller tre generationer bak i tiden när de levde av sina fält.

Dansgruppen från Ibdaa Cultural Center i Dheishe flyktinglägret, Betlehem.

Gruppen tillhör teater- och dansgruppen på Ibdaa Cultural Center [1] från flyktinglägret Dheishe i Betlehem. [2] Flyktinglägret består av ättlingarna till de palestinier som lämnade sina hemtrakter i västra Jerusalem och Hebron av rädsla för den israeliska arméns framfart 1948.

Samma flykt gjordes av cirka 750 000 palestinier över hela Västbanken som hamnade i olika flyktingläger på och utanför Västbanken. Palestinierna kallar det al-Nakba (katastrofen) [3].

Från generation till generation förmedlas längtan, saknad och kärlek till de lämnade husen, åkrarna och livet i byn innan flykten. Tillsammans med hoppet att någon dag kunna återvända och fortsätta med det livet man lämnade där. Många har till och med kvar nycklarna de låste dörren med.

Det är den längtan barnen visar när de dansar. Barnen används som kulturbärare, förmedlare av hopp om ett liv utanför flyktinglägret, som nu består inte av tält utan av smala hus, men de är ändå känslomässigt provisoriska även om det har gått en lång tid. Allt detta genom barnens vackra dans.

Några dagar innan besöket till flyktinglägret Dheishe, under en landdemonstration nära den israeliska bosättningen Mitzpe Yair [4] blev jag vittne till hur barn också används för att bekämpa ockupationen på Västbanken.

De israeliska bosättarna från Mitzpe Yair beslagtog mark som tillhör Sa’id Awad, en palestinsk bonde som med hjälp från Ta’ayush [5] vände sig till den israeliska domstolen som dömde till Awads fördel och gav honom marken tillbaka. Trots det blir han trakasserad av de nämnda bosättarna när han vill bruka sin åker.

Många människorättsorganisationer blev inbjudna att delta i demonstrationen, inklusive EAPPI. Tyvärr bestod den nämnda demonstrationen av att skicka barnen från Awads familj (cirka 15 barn) in på den omstridda åkern skrikandes ”free Palestine” (befria Palestina). Naturligtvis reagerade bosättarna som de brukar – de kom störtande ner från kullen där de bor och jagade barnen bort från fälten.

De israeliska soldaterna är alltid närvarande vid sådana demonstrationer och det var tack vare deras ingripande som barnen inte blev skadade under flykten.

Syftet här var helt klart att demonisera den andra sidan, som om det skulle behövas. Vi som deltagande organisation tog inte bara direkt avstånd från vad vi hade sett utan markerade också att detta var oansvarigt och mycket klandervärt.

Det internationella samfundet måste engagera sig i Israel- och Palestinakonflikten. Inte bara för att komma fram till en hållbar och rättvis fred mellan Israel och Palestina, utan för att vägen dit, oavsett hur lång tid det tar att nå fram, ska vara präglad av respekt för allas mänskliga rättigheter och skyldigheter. För barnens skull också.

Palestinska barn, skyddad av israelisk militär, flyr undan israeliska bosättare.

Bilder

1. Dansgruppen från Ibdaa Cultural Center i Dheishe flyktinglägret, Betlehem. Foto: Hans Jonsson

2. Palestinska barn, skyddad av israelisk militär, flyr undan israeliska bosättare. Foto: Nelson Rivera

1. Ibdaa Cultural Center Hämtad 14/06/15. 2. Dheishe Refugee Camp, OCHA 2008. Hämtad 14/06/15. 3. Palestine Refugees UNRWA. Hämtad 15/06/15. 4. Mitzpe Yair. Wikipedia. Hämtad 14/06/15. 5. Taayush. Hämtad 15/06/15.

Fler rapporter