Trots att Layla förlorade sin sex månader gamla son till ockupationen, så sitter hon nu tillsammans med Gili och organisationen The Parents Circle- Families Forum för att förespråka försoning och fred i stället för våld och hämnd.
Framför mig sitter Gili och Layla, de är här för att berätta om The Parents Circle – Families Forum (PCFF) som är en israelisk-palestinsk organisation med över 600 familjer som alla förlorat en familjemedlem till den pågående konflikten.1https://www.theparentscircle.org/en/about_eng/
The Parents Circle menar att försoning mellan de två staterna är en förutsättning för fred och framförallt för en varaktig fred. En av de aktiviteterna som The Parents Circle gör är att en israelisk och en palestinsk företrädare tillsammans åker ut till israeliska skolor för att berätta om deras erfarenheter och för att ha en dialog med eleverna om varför man valt att engagera sig för försoning i stället för hämnd. 2 https://www.theparentscircle.org/en/pcff-activities_eng/dialogue_meetings_eng/ I israeliska skolor betyder det att vissa för första gången får höra om vad som händer på Västbanken.
–Många elever kommer fram till mig efter att jag har berättat min historia och säger att de inte visste att allt detta händer på Västbanken. De vill veta mer, säger Layla.
Gili Meisler berättar sin historia om hur han förlorade sin yngre bror Giora under “The Yom Kippur war” 1973 när han tjänstgjorde inom militären.3https://www.aljazeera.com/features/2018/10/8/the-october-arab-israeli-war-of-1973-what-happened Hans lillebror skulle komma hem för att fira den judiska högtiden Yom Kippur med familjen, men några dagar innan kom samtalet om att Giora hade blivit beordrad att stanna kvar i tjänst. Giora kom aldrig hem igen, sorgen och ilskan tog över Gili. Han berättar att efter broderns försvinnande och död byggdes en ilska mot palestinier och araber upp, det gick så långt att han startade ett högerextremt parti. Men, Gili sitter idag framför mig som en förespråkare för försoning i stället för våld. Han berättar om den palestinska mannen som han lärde känna.
–Han blev en nära vän som var precis som vilken person som helst. Han blev väldigt viktig för mig och en av anledningarna till att jag sitter här nu.
Gili lämnade det partiet han hade startat och så småningom gick han med i The Parents Circle där han så småningom fick lära känna Layla.
När Layla Alsheikh tar över och berättar att hon förlorade sin sex månader gamla son när de blev nekade att åka genom flera vägspärrar i ett försök att nå sjukhuset så känns det som att jag håller andan. Det var under andra intifadan år 2002, Laylas son Qusay andades in tårgas och var i akut behov av sjukvård. I varje vägspärr som de försökte ta sig igenom för att nå ett sjukhus blev de stoppade. I fyra timmar stod de i en av vägspärrarna och väntade innan de fick passera för att åka till ett sjukhus. Väl framme så berättade läkaren att de hade kommit in för sent. Om Qusay mot förmodan skulle överleva så skulle han få bestående hjärnskador. Leyla och hennes man tvingades åka hem för att vänta på en läkares samtal om hennes son och när samtalet väl kom kollapsade Leilas värld. Samtalet som är varje förälders mardröm kom – hennes sex månader gamla bebis hade inte överlevt. Laylas röst spricker och ögonen fylls av tårar när hon berättar historien och hon behöver en andningspaus.
– Jag kan fortfarande inte prata om min son utan att gråta.
Layla berättar hur hon inte kunde acceptera beskedet som hon fick, hon trodde inte på att han verkligen var död.
– När de hämtade min son för begravningen nästa dag tänkte jag att jag äntligen skulle få krama honom igen, jag hade saknat honom så mycket då jag aldrig hade varit ifrån honom så länge förut. Men när jag fick honom i mina armar var han kall och blå, hans kinder var inte sådär mjuka och gosiga som de brukade. Jag tänkte att om jag bara kramar honom tillräckligt länge kommer han att bli varm och vakna.
Layla började känna hat och förakt mot alla israeler, det var deras fel att hennes son hade dött. När hennes man föreslog att de skulle skaffa ett till barn så tyckte hon att han var galen.
– Jag sa till honom att om vi får en son så finns det bara två alternativ, antingen hamnar han i fängelse eller så kommer han att dö som en martyr.
Layla hamnade hos The Parents Circle efter att en vän tvingade med henne till ett möte där hon hittade en gemenskap som förstod henne, som förstod hennes sorg.
2022 ser ut att bli det dödligaste året på Västbanken sedan FN systematisk började dokumentera detta år 2005.4https://press.un.org/en/2022/sc15086.doc.htm
Det är dystra siffror och det känns många dagar otroligt svårt att hantera allt som händer. Det gäller att hitta ljuspunkter, ett litet ljus i tunneln för att inte tappa allt hopp. The Parents Circle har genom åren organiserat runt 8500 dialogmöten där omkring 250 000 personer har deltagit, det är en ljuspunkt. Att det finns en grupp människor som väljer att mötas för vad de har gemensamt istället för att låta skillnaderna skilja dem åt, det är en ljuspunkt. Att det finns de som fortsätter att predika försoning och fred istället för hämnd och våld, det är ett hopp att hålla fast vid i dystra tider. Layla och Gili är ljusstrimmor i mörkret.
Båda har lidit stora förluster och känt ilska mot den “andra”, men nu sitter de här tillsammans och berättar att de ser varandra som syskon och inte som fiender. De har kommit samman för att få ett slut på våldet, för båda folkens skull.
/Tove, östra Jerusalem
- 1
- 2
- 3
- 4