— Se där borta, säger Eid Suleiman, och pekar bort mot den senaste utbyggnaden av den israeliska bosättningen Karmel. Ser ni grävmaskinen och traktorn? De håller på att skapa mer yta för att bygga ut bosättningen. De bryter mot internationell lag genom att bygga på ockuperad mark. När vi bygger rivs allt av IDF. Inget händer när bosättarna bygger.
Första gången vi träffade Eid Suleiman [1], en filosof och konstnär från Um al Kher, South Hebron Hills, visade Eid oss de nyplanterade olivträden i dalen nedanför Um al Kher som några tonårspojkar från bosättningen Karmel försökt förstöra några dagar tidigare.
Detta på självaste sabbaten. Eid berättade vidare att för nästan ett år sedan den 21 januari 2011, planterade cirka 50 israeliska bosättare, med skydd från IDF (Israel Defense Forces), 20 stycken träd på den motsatta kullen till Um al Kher. Nu får inte byborna i Um al Kher ta sina får över kullen.
Byborna i Um al Kher är flyktingar eller barn till flyktingar från 1948. De är flyktingar och barn till beduin klanen Hathaleen av familjen Jahilin som kommer från Negevöknen. 1950 kom de till kullen där Um al Kher ligger idag. Platsen var då obebodd och låg inom det jordankontrollerade Västbanken. Idag är området under israelisk kontroll, det vill säga område C. Byggandet av bosättningen Karmel som ligger på toppen av kullen, några meter från Um al Kher, påbörjades 1980. Den senaste utbyggnaden av bosättningen är från 2005.Eid berättar för oss medan vi sitter och dricker te i hans hus:
— För lite mer än en vecka sedan, den 8 januari klockan 09:30, delade IDF ut byggstoppsordrar i Um al Kher.
Eids familj var en av tre familjer som fick byggstopp på sitt hem. Om de inte slutar bygga murade väggar till sina tält kommer IDF att riva hemmen.
Det är inte första gången byborna i Um al Kher fått påhälsning av IDF. Den 29 oktober 2008 blev åtta familjer hemlösa. Totalt blev 57 individer hemlösa, varav 28 barn. Den yngsta var endast nio dagar gammal. Den 1 november 2010 kom IDF och överlämnade en rivningsorder på byns brödugn, en ugn som varje dag försörjer 80 personer med bröd.
— Inte ens fotbollsplanen i byn går säker, säger Eid, och fortsätter:
— En man från de israeliska myndigheterna kom för att inspektera fotbollsplanen. Vi berättade att vi ville sätta upp ett stängsel kring planen för att skydda barnen. Mannen godkännde. En månad senare kom en ny man från samma myndighet och tittade på fotbollsplanen. Han sa att stängslet var olagligt. Vi fick inte använda cement för att sätta fast stolparna i marken. Medan vi går till bilen säger Eid:
— Även om det ser mörkt ut och det är dyrt att överklaga till domstolen och vi har lite pengar är jag hoppfull inför framtiden. Vi har överklagat och haft en israelisk myndighetsperson här som har mätt och ritat in husen på kartan. Nu är det bara att vänta och se.