Att stänga en hel stad eller by, att dra in tillstånd för att få komma till moskén i Jerusalem eller att demolera en gärningsmans familjs hus är kollektiv bestraffning, förbjudet enligt fjärde Genèvekonventionen [1] och brott mot mänskliga rättigheter [2].

Tillfartsvägarna till Yatta är blockerade. Foto: Maria Kileby
Tillfartsvägarna till Yatta är blockerade. Foto: Maria Kileby

Torsdagen den 8 juni sköt två palestinska ungdomar fyra israeler till döds i ett shoppingcenter, Saron Market, i Tel Aviv. Flera skadades. Jag hörde direktsändning på svensk TV och CNN rapporterade. Förfärligt!

Morgonen därpå fick vi höra att gärningsmännen kom från Yatta där vi bor. Därför hade militären under morgontimmarna stängt alla tillfartsvägar till Yatta. Stenblock, grushögar, grindar och en militärt bemannad vägspärr mot Hebron gjorde att Yatta med sina 120 000 invånare blev en isolerad stad. Vi åkte ut och dokumenterade hur man stängt alla tillfartsvägar men samtidigt såg vi hur palestinier tillsammans flyttade jättestora stenblock så att det gick att ta sig förbi. Vi noterade dock att de lokala bussarna (kallas servis) tog en annan väg över åkrarna och undvek därmed militär kontroll. Vägarna till Yatta öppnades efter några dagar men stängdes igen när ytterligare en person arresterades där och ett hus blev demolerat som straff för att familjens son dödat en bosättare för ett halvår sedan.

Varje fredag i Ramadan (den muslimska fastemånaden) har vi följeslagare övervakat vägspärrarna Checkpoint 300 och Qalandiya som leder in till Jerusalem, dit palestinierna kommer för att gå till al-Aqsa moskén och be. Vi räknar hur många som kommer igenom samt hur många som blir nekade att komma in och varför. Många har åkt långt för att komma dit. Israel drog in 83 000 tillstånd som kollektiv bestraffning för dådet i Tel Aviv. [3] Ingen visste i förväg vems tillstånd som blivit indraget. Män över 45 samt kvinnor och barn under 12 år behövde dock inte tillstånd. Hanna Barak var där. Hon är över 80 år och arbetar i den israeliska organisationen Machsom Watch, som frivilligt hjälper palestinier som fått sina tillstånd indragna.

– Det är katastrof att inte fler får gå in, tyckte Hanna, här ska vara fest och glädje.

Vi träffade Yattas borgmästare, Musa Makhamri, då vi var värdar för en delegation från Sydafrika. Han bekräftade de svårigheter Yatta led av när man stängde alla vägar. Byarna i South Hebron Hills isolerades. Det blev svårt för studenterna att komma i tid till sina examen inför högskoleansökningarna. Byborna behöver också kunna ta sig till arbete, till sjukhus, sälja sina jordbruksprodukter, köpa vatten samt köpa varor till sitt eget hushåll. Borgmästaren bekräftade också att militären kommer in i Yatta nästan varje natt, gör intrång hos någon familj och vänder upp och ner på allt som finns i huset. De familjer vars söner är fängslade har fått sina hus kartlagda av militären.

– Israeliska myndigheter har kontroll över allt vi gör, även inom område A där palestinska myndigheten har allt ansvar, säger borgmästaren.

Militär närvaro provocerar ungdomarna att protestera och kasta sten. En natt hände det i vår stadsdel och jag vaknade av tårgas så jag stängde fönstren. Tårgas är obehagligt även i små doser, men en bit lök rensar slemhinnorna. En av grannarna behövde uppsöka sjukhus.

Den israeliske försvarsministern Lieberman uttalade sig i Jerusalem Post och vill ha en differentierad säkerhetspolitik, använda morot och piska. Släppa åtstramningar på Västbanken för de områden där det är lugnt. Men i områden som Yatta, där källan till flera våldsdåd tycks finnas ska man strypa möjligheterna till förlängda arbetstillstånd och vidta striktare åtgärder såsom husdemoleringar. På så sätt ska alla veta vad konsekvenserna blir. [4]

”Vi ger oss aldrig”. Unga män flyttar stenar som blockerar vägen till Yatta. Foto: Maria Kileby
”Vi ger oss aldrig”. Unga män flyttar stenar som blockerar vägen till Yatta. Foto: Maria Kileby

Våldet har trappats upp på Västbanken och Yatta samt närbelägna Bani Na’im stängdes åter i fredags. Nästan varje dag får vi sms med information om demoleringar av hus på olika ställen på Västbanken i bestraffande syfte och fler är att vänta i South Hebron Hills.

Bästa hälsningar från Västbanken, ockuperat land.
Maria Kileby

1. Om kollektiv bestraffning, IV Genevekonventionen, artikel 33, hämtad 30 juni 2016 2. FNs deklaration om mänskliga rättigheter artikel 13, 17, 18, hämtad 30 juni 2016 3. Intervju P1 med Följeslagare Johanna Svanelind, Sveriges Radio, 9 juni 2016, hämtad 29 juni 2016 4. Lieberman wants carrot and stick policy in West Bank, Jerusalem Post, hämtad 29 juni 2016

Fler rapporter