Kvinnorna: Islam, Rana och Sdihar från flyktinglägret Aida Camp startade kvinnoorganisationen Noor WEG, där de tillsammans förbättrar sina och andra kvinnors levnadsförhållanden. De har alla barn med handikapp. Genom att arbeta tillsammans, bland annat genom att hålla i matlagningskurser, har de kunnat starta en skola för sina barn och en säkrad inkomst för familjen.
Jag vill inleda med lånade ord från Massimo Bottura; “Jag sluter mina ögon och jag vill förstå var jag är. Matlagning handlar om känslor, om kultur, om kärlek, om minnen.” (1) Hans ord beskriver precis vad jag kände när jag deltog i en matlagningskurs som hölls av gräsrotsorganisationen Noor WEG, startad av kvinnor från flyktinglägret Aida och Al-Azzeh i Betlehem. Kan matlagning vara en del av lösningen i fredsprocessen i Israel och Palestina?
Noor empowerment för kvinnor är en gräsrotsorganisation, ekonomiskt oberoende, skapad av och för kvinnor som alla har barn med handikapp. I starten var de tre, idag är de 13. Tack vare Noor har de kunnat öppna en skola för barn med funktionsvariationer.
Idén kom till genom ett besök av två internationella volontärer som 2010 bodde och arbetade i Aida Camp, där de erbjöd sin hjälp till flera familjer som har handikappade barn. En av dessa volontärer blev senare projektkoordinator för organisationen. Allt började som en mammaklubb där mammorna träffades en gång i veckan för att diskutera sina problem och hur man kunde finna lösningar. En enkel sak som att betala för blöjor när det går åt stora mängder blir en tung utgift. Mammorna lyckades tillsammans köpa upp större partier direkt ifrån tillverkaren och kunde med det minska utgiften drastiskt.
– Vår första succé genom Noor WEG fick oss att förstå att om vi arbetar tillsammans, är vi starkare och kan förbättra våra liv genom egna insatser, säger Islam Abu Ouda. (2)
Från inkomsten skapade kvinnorna en liten kokbok med sina egna recept, som de nu säljer. Den första upplagan från 2013 sålde slut och nu finns det en ny upplaga från 2015, kallad “Zaaki”. En gång om året organiserar de även en resa för alla familjerna. Tidigare år har de rest bland annat till Nablus för att simma i en swimmingpool, en ny upplevelse för många i gruppen. De har även kunnat öppna en ny skola för barn med speciella behov tack vare Noor. (3)
Efter den insikten växte idén att starta matlagningskurser fram. Matlagningskurserna ger inte bara en fördjupad kunskap av den palestinska matkulturen, de ger även en inblick i vardagslivet i flyktinglägret Aida Camp, livet under ockupation och situationen i Palestina. Matlagningskursen är öppen för alla att delta i, allt ifrån lokala invånare till internationella turister, alla åldrar och nationaliteter. När allt är tillagat delar man måltiden tillsammans och de diskussioner som växer fram under lunchen är ovärderliga. Den dag jag deltog i matlagningskursen fanns en stor grupp med från Kanada och USA, några japaner som gjorde en kort visit, en grupp unga tjejer från USA och kvinnorna från Aida Camp, som genom att peka med hela handen på ett härligt sätt som bara mammor kan, fick ordning på oss alla. Lunchen slutade med nya vänskaper och nya insikter. Det är något speciellt med att laga och dela en måltid tillsammans. Hela livet får plats kring ett matbord där vi alla delar mat, tankar, visdom, sorger och glädje.
Att dela en måltid tillsammans är en viktig del av livet, se bara till en av världens mest kända målningar: “Den sista måltiden” av Leonardo da Vinci (1495) som har blivit en av historiens mest inflytelserika konstverk. Avbildningen av Jesus sista måltid med sina lärjungar innan han blev förrådd. De åt alla tillsammans och han tvättade deras fötter, för att symbolisera att vi alla är lika inför Gud. (4)
Kanske kan vägen till fred växa fram genom något så enkelt som att dela en måltid och möta varandra. Kring matbordet är vi alla lika.