Under vår tid här besöker vi även Israel för att lära oss mer om det israeliska samhället. När vi reste till Haifa träffade vi Ruth Hiller som är israelisk medborgare och bor i en kibbutz. Hennes äldsta son Yinnon sa vid 15 års ålder att han var pacifist och inte ville göra militärtjänsten. Det innebar början på Ruths aktivism mot den militaristiska normen [1] i det israeliska samhället.
När vi är ute i fält stöter vi ofta på israeliska soldater. Det kan vara när de står fullt beväpnade dag ut och dag in utanför en lågstadieskola när barnen kommer till skolan, eller när de stoppar byggandet av en vårdcentral i en by. Det innebär att vi sällan får se den mer mänskliga sidan av soldaterna. Istället känns de ofta bara som en uniform och en representant för en ockupationsmakt. När vi träffade Ruth Hiller blev vi dock påminda om en annan sida.
I Israel är militärtjänsten obligatorisk enligt lag, män gör militärtjänst i tre år och kvinnor i två år [2]. Militärtjänsten är avgörande för att integreras i samhället och anses vara både en börda och en skyldighet som medborgarna inte ska undvika [3]. När Ruth Hillers äldsta son, Yinnon, berättade att han var pacifist visste hon inte först hur hon skulle hantera det. Men eftersom han stod fast i sin övertygelse bestämde hon sig för att göra allt hon kunde för att han skulle slippa göra militärtjänsten. Hon insåg snart att det var svårt att få bra juridisk hjälp eftersom få advokater ville hjälpa i ett sådant fall. Istället var Ruth med och grundade organisationen New Profile 1998, som med avstamp i feminismen arbetar för att avmilitarisera Israel, få ett slut på Israels ockupation av Palestina och upprätthålla samvetsfriheten [4].
– Jag fokuserar på det israeliska samhället för jag tror problemet finns här. Vi behöver ändra uppfattningen och inse vad vi gör mot andra människor! säger Ruth.
För att förstå varför Israel kan behöva avmilitariseras berättar Ruth för oss hur militären och försvaret är ständigt närvarande i det israeliska samhället. Bland annat samarbetar skolväsendet i Israel med militären, som kommer till gymnasieskolor och marknadsför olika militära enheter för tonåringarna. Skolor får mer pengar ju fler elever de skickar till militären efter examen. Förberedelser inför militärtjänsten sker på obligatorisk skoltid och militären kommer i uniform med sina vapen. För alla 16- och 17-åringar anordnas dessutom varje år en militärvecka där tonåringarna får bära militäruniform och öva på att skjuta med riktiga vapen.
– Vi uppmuntras inte att tänka självständigt, säger Ruth. Normen är att alltid rättfärdiga den sionistiska berättelsen.
Hon pekar på hur militären är ständigt närvarande på gatorna i Israel, något vi själva också har kunnat konstatera under vår vistelse här. Militära vapen av olika slag dekorerar rondeller och parker, och reklam uppmuntrar mammor att ta lugnande medicin för att sluta oroa sig för sina barn i militären.
– Vi bygger på rädslan. Regeringen säger att alla är emot oss, säger Ruth. Vi har varit i ett undantagstillstånd ända sedan Israel grundades.
Ruths son, Yinnon, genomgick en lång rättsprocess för att slippa göra militärtjänsten. Han hotades med långa fängelsestraff och fick avslag i flera instanser. Men efter sex år så avskrevs han till sist för militärtjänsten med motiveringen att han var olämplig för den , något han själv anfört från första början.
Ruth avslutar med att konstatera att fler vägrar att göra militärtjänsten idag och att de får sitta kortare tid i fängelse än tidigare. Jag hoppas att de personerna kan bidra till att Israel en dag slutar låta rädslan styra samhället.