'- Shalom! Where are you from? Soldaten låter först vänlig, men ställer snart några misstänksamma följdfrågor och vill se våra pass. Jag och min följeslagarkollega har just passerat metalldetektorn vid Vägspärr 56 som så många gånger förut under den senaste månaden.
Normalt har vi som utlänningar inga problem att passera. Även denna gång kan vi snart fortsätta vår promenad. Värre är det för de palestinier som passerar här dagligen på väg till hem, skolor och arbeten.Matkassar, skolväskor, fickor, allt skall kollas. Härom veckan bevittnade jag hur Muhammed, en ung palestinsk byggnadsarbetare blev slagen av två soldater för att han gått igenom Vägspärr 56 med en bordskniv som han behövde för sitt arbete. Efter trekvart kom israelisk polis som dock snart lät en märkbart omskakad Muhammed återgå till sitt arbete.
Genom att gå igenom Vägspärr 56 har vi lämnat den del av Hebron som styrs av den palestinska myndigheten (H1) och hamnat i den del som är under israelisk militär kontroll (H2). [1] Vi har lämnat Hebrons högljudda, livfulla kommersiella centrum bakom oss och hamnat i en annan värld: något som liknar en spökstad som sträcker sig längs Shuhada Street (Martyrernas gata).
Gatan är stängd för palestinier på israelisk militärorder sedan 1994. [2] Här låg tidigare en stor palestinsk busstation och en grönsaksmarknad. Alla butiker är idag nedlagda av olika anledningar och numera är det endast militärens och de israeliska bosättarnas fordon som får trafikera denna gata.I området H2 bor cirka 30 000 av de totalt 170 000 palestinier som bor i Hebron.
I H2 bor även cirka 500 ideologiskt och religiöst övertygade israeliska bosättare i fyra olika bosättningar mitt i staden, tre av dem längs Shuhada Street. [3] Bosättningarna är olagliga enligt internationell humanitär rätt då det är förbjudet enligt fjärde Genèvekonventionen att som ockupationsmakt förflytta delar av sin egen civilbefolkning in på ockuperad mark. [4]
Israels politik att separera bosättarna från palestinierna har haft förödande konsekvenser för den lokala ekonomin. Enligt FN stängdes 1829 palestinska butiker i H2 under perioden 2000-2007 bl.a. på grund av militära order, utegångsförbud och den begränsade rörligheten för palestinier inom H2. [5] Många palestinier har flyttat från H2 i jakt på ett drägligare liv.
En som vägrar flytta är Mufid al-Sharabati som bor med sin familj på Shuhada Street mitt emot bosättningen Beit Hadassah. Mufids hus är slutmålet för vår promenad idag. Vi har kommit hit för att visa solidaritet med en utsatt familj, och höra deras historia. Jag berättar för Mufid att jag gärna vill skriva och berätta för omvärlden om hans familjs situation.
– Visst får du det. Men man kan skriva ett helt bibliotek om alla de problem som varje familj möter i det här området. Inte någon annan i hela världen behöver leva så som vi gör, säger Mufid.
Mufid hävdar att de utsätts för trakasserier från soldaterna och bosättarna varje vecka. Tidigare samma dag skall två bosättarungdomar ha kommit in i trapphuset och försökt stjäla en cykel. Eftersom palestinier inte får köra bil på gatan utanför måste Mufid bära allt som behövs för hushållet genom vägspärren och hem. Mufid har för närvarande inget arbete då han anser att han behöver vara hemma för att skydda familjen mot eventuella trakasserier.
Tidigare har det med jämna mellanrum hänt att bosättarna kommit och kastat sten in på gården till deras hus. Med hjälp av Hebron Rehabilitation Committee [6] har familjen under våren kunnat bygga en mur som skall skydda från stenkastning uppifrån kullen och in på deras gård.Efter flera koppar kaffe tackar vi för oss och går samma väg tillbaka, längs Shuhada Street.
I skymningsljuset är stenhusen otroligt vackra. För ett ögonblick ser jag gatan blomstra upp framför mig, grönsakshandlare och bagare bjuder ut sina varor och barn rycker sina mödrar i kjolen och tigger om en isglass. I nästa ögonblick faller min blick på butiksdörrarna och hägringen skingras: varenda en är igensvetsad och på flera av dörrarna har bosättarna målat Davidsstjärnor för att signalera sina anspråk på den här gatan…