En sjuårig pojke dog på väg hem från skolan och händelsen lämnade ett helt samhälle i sorg. Sedan dödsfallet har situationen i byn Tuqu’ varit orolig med återkommande sammandrabbningar mellan civila palestinier, israelisk militär och bosättare. Men ur spåren av dödsfallet kommer en positiv förändring.

Torsdagen den 28 september var stämningen spänd i hela Betlehem. Dagen innan hade oroligheter brutit ut i Jenin på norra Västbanken där fyra palestinier dog och 44 skadades1 https://www.aljazeera.com/news/2022/9/28/israeli-forces-kill-palestinians-jenin-raid (2022-10-10). Det kändes i luften att något var på väg att hända även här. Vi följeslagare bevakade, som vi ofta gör, elevernas eftermiddagshemgång från de två skolorna i Tuqu’. Just denna dag väljer jag att skriva extra detaljerat när militärjeepar passerar huvudvägen genom byn och hur många soldater som syns inom vårt räckhåll. Det är fler än vanligt och de rör sig i mönster som vi inte har sett tidigare. Vi ser en ambulans köra fram och tillbaka i hög hastighet genom byn och när vi åker därifrån ser vi barn som kastar sten nere i dalen.

En timme senare får vi ett meddelande om att en sjuårig pojke vid namn Rayan Suleiman har dött i samma område där vi nyligen har befunnit oss. Jag och mitt team lamslås av chock. Vi var ju där alldeles nyss! Hur kunde det ske? Var skedde det? Var pojken i den ambulans vi hade sett? Många frågor dyker upp och vi försöker kartlägga händelseloppet, men vi inser snabbt att vi alla behöver tid att reflektera över händelsen i lugn och ro. Detta är inte enkelt – under kvällen får vi uppdateringar om flera sammandrabbningar mellan militär och civila i byn. Nyhetsflödet om hur dödsfallet skedde ändras allt eftersom. Fler och fler medier skriver att pojken fick en hjärtattack efter att ha blivit förföljd av soldater på väg hem från skolan. De beskriver att han dog av rädsla för soldaterna 2Se exempelvis: https://www.aljazeera.com/news/2022/9/30/palestinians-mourn-boy-7-who-died-from-fear-of-israeli-forces (2022-10-10) och https://apnews.com/article/middle-east-israel-west-bank-2b40c02db801bc5a08bc522ad1c17c46 (2022-10-15). Även Middle East Monitor har publicerat en krönika om hur rädslan för soldater påverkar barn, se: https://www.middleeastmonitor.com/20221011-strangers-behind-the-trees-on-the-death-of-rayyan-suleiman-and-his-fear-of-monsters/ (2022-10-15).

Dagen efter är det strejk i hela Betlehem i solidaritet med pojkens familj och många butiker hålls stängda. I Tuqu’ syns spåren av tårgas och brända bildäck. Antalet israeliska militärjeepar har fyrdubblats på gatorna och militären har stängt vägspärrarna till och från byn för resterande biltrafik. Det är även dagen för Rayans begravning. Enligt muslimsk tradition ska de döda begravas så fort som möjligt. Många människor samlades i närheten av Rayans begravningsplats. Efter att bönen avslutats påbörjades ytterligare en stor sammandrabbning mellan israelisk militär och invånare i Tuqu’ där tårgas kastades. När solnedgången infaller är himlen inte rosafärgad som den brukar vara i Tuqu’. Den här kvällen är den fylld av svart rök.

Sammandrabbning mellan skolelever och militären i Tuqu’. Fler soldater kom efter bild togs. Foto: Sandra

Sedan dödsfallet har soldater nästintill dagligen stått utanför Rayans skola och vid vägen som tar en till graven. Skolan höll en minnesstund för Rayan på söndagen när eleverna var tillbaka i skolbänkarna. Skolans rektor berättade för oss följeslagare hur mycket Rayan älskade att studera. Detta syns även på hans gravsten där hans ryggsäck och skolböcker ligger. Senare på söndagskvällen kom bosättare till skolan och satte upp israeliska flaggor. Provokationen ledde till ytterligare sammandrabbningar och natträder samma kväll och de har fortsatt återkomma de senaste dagarna.

Skolan i Tuqu’ håller en minnesstund för Rayan. Foto: Helga, följeslagare

Rayans grav utsmyckad med blomkrans, hans skolväska och skolbok. I bakgrunden syns en militärjeep och militär som bevakar vägen in till graven. Foto: Sandra

Men vad var det som hände den där torsdagseftermiddagen? I ett möte med Rayans föräldrar återberättar de vad som hände för oss följeslagare. Flera stora mediebolag har redan varit hemma hos dem och rapporterat om fallet. När föräldrarna talar till oss är deras ögonvrår våta 3I denna rapport skriver jag utifrån familjens återberättande, vilket varierar i detaljer jämfört med andra nyhetsbyråers rapportering om dödsfallet. Se även fotnot 5..

Enligt föräldrarna var Rayan och hans kamrat på väg hem från skolan när tre soldater började följa efter dem. Pojkarna blev rädda och skyndade sig hem. Rayan sprang till sina föräldrar med ögon fyllda av fruktan varpå det bankas på ytterdörren kort efteråt. Där står soldaterna och säger högt att de ska arrestera Rayan och hans två storebröder. Enligt soldaterna har Rayan kastat sten på dem och de måste därför gripa honom 4Enligt israelisk lag kan barn så unga som 12 år straffas för stenkastning. Varje år hålls mellan 500-700 barn mellan 12 – 17 häktade i israelisk militärdomstol. Det förekommer även återkommande incidenter där barn yngre än 12 år grips och hålls frihetsberövade av israelisk militär. Läs mer här: https://www.dci-palestine.org/children_in_israeli_detention (2022-10-13). Rayans far återger vad soldaterna sade till honom:

– Vi vill ha dina barn. Vi vill särskilt ha den lilla.

Soldaterna ska ha fortsatt sagt att de skulle komma tillbaka på natten för att specifikt ta med sig Rayan. Dessa ord var de som, enligt föräldrarna, gjorde att Rayan sprang i väg och det blev den sista gången som föräldrarna såg honom levande. Pojken sprang ut ur huset, men hann inte långt innan han kollapsade på stengolvet utanför den bakre ytterdörren. Hans far hittade honom livlös bara några ögonblick efteråt.

Två sjukhus och två läkare senare drar samma slutsats: Rayan fick hjärtstopp och dog, som de betecknar det, av rädsla 5FN, EU, USA och Storbritannien har begärt en utredning om hur dödsfallet skedde. Den senaste rapporten från UNOCHA skriver att Rayan dog av oklara omständigheter, se: https://www.ochaopt.org/poc/27-september-10-october-2022 (2022-10-17). Mer detaljer kring fallet kan komma med tiden..

Enligt familjen hade Rayan inga sjukdomssymptom sedan tidigare.

Den israeliska militären förnekar någon inblandning i dödsfallet.

Bild på Rayan på platsen där han föll ihop. Foto: Sandra

Trots den tragiska händelsen har en positiv förändring skett i Tuqu’. Anställda och föräldrar på skolan som Rayan gick på gick samman för att diskutera behovet av säkra vägar till skolan hos utbildningsdepartementet i Betlehem. Idag plockar flera bussar upp skolbarnen längs vägarna för att trygga deras skolgång. När anställda och anhöriga till skolbarn i al-Minya, en närliggande by med stor militär närvaro, fick höra om detta samlades även de för att tillsammans begära kollektivtrafik för barnen till och från deras skola.

De palestinska barnens vardag består av konstant rädsla för militären. Rayans död chockade ett helt samhälle, men ur spåren av detta sker preventiva åtgärder för att förhindra att ännu ett barn ska avlida i sviterna av ockupationen.

Sedan dödsfallet går det flera skolbussar dagligen till skolan i Tuqu’. Foto: Sandra

Fler rapporter