Glåpord, trakasserier, intrång och skottlossning. Rädsla, sömnlöshet, inkomstbortfall och fängelse. Allt detta skedde under de israeliska bosättarnas högtidlighållande av stammodern Sara. Övergreppen begicks av israeliska bosättare och den israeliska militären. Effekterna lider Hebrons palestinska befolkning av.  

De israeliska bosättarna är ivriga över att få hedra stammodern Sara genom att gå på de palestinska gatorna som leder bort till Hebron Tomb. Vissa vill ta sig över staketet medan andra trycker på och till slut kan soldaterna inte hålla emot.
Filmat av Community Peacemaker Team Palestine, en lokal fredsorganisation.

– Jag har aldrig sett sådant hat i någons blick förut, sade min kollega Imogen när vi återsamlades på ett kafé en kilometer från sammandrabbningarna. Vårt uppdrag att genom vår närvaro erbjuda en viss sorts skydd och att observera gick inte längre att genomföra. Våldet var för allvarligt och risken för stor. Det var vår andra dag ute i fält och vi var förstummade över hur en del israeliska bosättare valt att högtidlighålla sin urmoder.

Abraham och Sara är enligt Toran och Bibeln det israeliska folkets urföräldrar. De levde sina sista år i Hebron och sägs vara begravda här i Ibrahimimoskén. Sedan har mycket vatten runnit under broarna och människor med olika religion och kultur har levt i Hebron i cirka 5 000 år. Det märks att staden har funnits länge när en går genom Soukens svala gränder mot Ibrahimimoskén. Souker brukar vara livliga platser med mycket kommers men denna i Hebron är tyst och lugn och affärsidkarna har svårt att få det att gå ihop. Så har det varit sedan 1995, då Hebron i Oslo-avtalet delades in i två delar. En större palestinsk del styrd av den palestinska myndigheten och en mindre blandad del, med en majoritet palestinier, som styrs av Israel.1 https://reliefweb.int/report/occupied-palestinian-territory/spotlight-humanitarian-situation-h2-area-hebron-city-findings


Många vill högtidlighålla det judiska folkets urmoder, vilket görs under vad som kallas Saras dag. Då reser tiotusentals israeliska bosättare till Hebron. I det område som kontrolleras av Israel, men till större delen bebos av palestinier, restes i och med festligheterna stora partytält och musiken hördes långt ut över staden på nätterna. Men Saras dag är inte en glädjefylld högtid för palestinier som bor nära bosättarna eller som har butiker i Gamla Stan.

Old Shalala Street är vanligtvis fylld av öppna butiker och livlig handel men på Saras dag tvingades butiksägarna stänga för att israeliska bosättare skulle gå på denna gata fram till en helig judisk plats, trots att det finns andra vägar att gå. Foto: Bryn, EAPPI

På torsdag kväll den 17:e november fylldes vår inkorg med filmer på israeliska bosättare som ställde sina husbilar, husvagnar och tält på palestinska privatpersoners mark. På fredagen den 18:e november fick vi in filmer på israeliska bosättare som rörde sig som en mobb och försökte ta sig in i palestiniers hus. På lördag morgon den 19:e november 2022, såg jag hur israelisk militär sade till de palestinska butiksägarna längs den långa, butiktäta gatan Old Shalala Street att stänga sina butiker. På lördagar är försäljningen som allra bäst och nu förlorade butiksägarna en stor del av sina intäkter.

Sedan började sammandrabbningarna. Där jag stod, vid Bab al-Zwayie, tvingades vi undan av militären. Då de ansåg att vissa inte drog sig undan tillräckligt snabbt kastade de ljudgranater mot några ungdomar. Några pojkar mellan 12 och 18 år började kasta stenar mot de militärfordon som stod vid vägspärrarna. Militären svarade med ytterligare ljudgranater och genom att jaga en av pojkarna till en lägenhet. Några minuter senare kom sex militärer ut ur porten och en minut senare bars pojken ut till en bil en bit bort för att föras till sjukhus.

Här syns röken från en ljudgranat som precis kastats vid Bab al-Zwayie. Foto: Yasmine

Cirka 500 meter bort, vid ingången till Souken och där bosättningen Beit Romano har en utgång mot gatan, stod två av mina kollegor. Innanför staketet vid Beit Romano började tusentals bosättare samlas. De skulle gå längs den avstängda butiksgatan och de var ivriga på att få göra det. Min kollega berättade hur de försökte klättra över staketet och att den israeliska militären hade svårt att hålla bosättarna undan. Till slut öppnades grindarna och bosättare vällde ut mot Old Shalala Street. Eftersom det finns små gränder mellan den avstängda Old Shalala Street och den helt öppna New Shalala Street uppstod det sammandrabbningar vid dessa gränder. Palestinska pojkar och unga män kastade frukter och bosättarna försökte ge sig på palestinierna. Soldaterna hade fullt sjå med att försöka hindra bosättarna och efter en stund började soldaterna skjuta upp mot himlen som varning.

En israelisk soldat blev misshandlad av en bosättare, de övriga skadorna drabbades palestinierna av. Inkomstbortfall, förstörd egendom, fängelse, rädsla och sömnlöshet. Ockupationen måste få ett slut och en rättvis fred måste till och det är möjligt. Alla kan vi göra något och följeslagarnas bidrag är att vara på plats, berätta om det vi ser och visa solidaritet med både det palestinska och israeliska folket som vill se ett slut på ockupationen och på sina olika sätt jobbar för det.

Fler rapporter