Varje år kommer upp till tre miljoner turister till Jerusalem. Folk vallfärdar från hela världen för att förundras över sina heliga platser. Men för de palestinier som bor på Västbanken, till och med så nära som 20 minuter bort, är inte tillgången till den heliga staden lika given. Efter att muren byggdes är flera hundra tusen palestinier förbjudna att åka till Jerusalem genom ett komplicerat system av tillstånd som kontrollerar palestiniers rörelsefrihet.

 width=
Al Aqsa moskén i Jerusalem, islams tredje viktigaste plats. Foto: Elin Dellås

Vi sitter på en solig bakgård i ett vårvarmt Betlehem och dricker starkt arabiskt kaffe. Mittemot mig sitter Sohad, 60 år gammal, fyrabarnsmamma. Sohad har försökt åka till Jerusalem flera gånger, för att be i den stora moskén, islams tredje viktigaste plats. Vid checkpointen mellan Betlehem och Jerusalem så har hon nekats, utan att få reda på varför.
– Jag visade mitt ID för en vakt, men fick nej. Då gick jag till nästa men fick nej igen och samma med nästa efter det. Jag frågade varför, men ingen kunde svara. Det är frustrerande.

Reglerna för inresetillstånd är komplicerade och förändras ständigt. Grundregeln är att palestinier behöver tillstånd för att resa in i Israel och det annekterade östra Jerusalem (1). Dessa tillstånd kontrolleras i någon av de 10 checkpoints mellan Västbanken och Jerusalem eller Israel som palestinier får använda (2). Undantaget för visumkravet är kvinnor över 45 och män över 55 som inte behöver tillstånd om de kommer efter 08:00 på morgonen, detta för att de ska kunna gå till moskén eller kyrkan för att be. (3)

Sohad bör alltså, enligt dessa regler, ha tillgång till Jerusalem efter 08:00 men när hon kontaktade den israeliska militärens administration för civila frågor fick hon veta att hon är svartlistad, på grund utav säkerhetsskäl. Det är något hon delar med flera hundra tusen andra palestinier (4). Jag frågar om Sohad någonsin haft något med den israeliska militären eller polisen att göra, om hon blivit arresterad eller kvarhållen någon gång, men det har hon inte. Hennes son har däremot suttit i fängelse, 2011-2016, anklagad för brott relaterade till Israels säkerhet. Han arresterades igen i december 2018 och sitter nu frihetsberövad utan rättegång. (5). Sohad har nekats tillstånd att åka och hälsa på sin son i fängelset.

Enligt den israeliska organisationen Machsom Watch som hjälper palestinier som blivit svartlistade, är det vanligt att personer inte får veta varför de nekas inresa är svartlistade, och att beslutet saknar tydlig grund. I Sohads fall kan det handla om kollektiv bestraffning på grund av att hennes son blivit arresterad, något Machsom Watch har sett mycket av, men det kan också vara något annat . Enligt Hanna Barag på Machsom Watch är det en del i systemet med tillstånd och svartlistning att det ständigt förändras, är arbiträrt och att information ofta endast ges på hebreiska. Det är ett sätt att kontrollera människor.
– Hur styr man över ett ockuperat folk? Det är inte görbart att ha en soldat i varje gatuhörn hela tiden, man måste styra genom byråkrati. Det är vad systemet med inresetillstånd är – israeliska staten och militären vet vad alla (palestinier) gör hela tiden, säger Hanna Barag. (6)

Sohad har inte sökt något mer tillstånd, men hoppas att svartlistningen en dag ska lyftas.
– Det jag önskar är att Jerusalem, och hela området, skulle vara öppet för oss. Att vi skulle kunna röra oss fritt, utan gränser och checkpoints, säger Sohad.

Jag frågar om jag får ta en bild på Sohad men hon vill inte bli fotograferad. Hon hoppas fortfarande få tillstånd en dag, och hon är rädd att det skulle förstöra hennes chanser om det kommer fram att jag har intervjuat henne.

 width=
En trång morgon i Checkpoint 300 mellan Betlehem och Jerusalem. Foto: Veera Pennanen.

 

1. Läs mer om vad annekteringen av östra Jerusalem innebär: B’Tselem, East Jerusalem, https://www.btselem.org/jerusalem (Hämtad 17-03-2019)
2. B’Tselem, List of military checkpoints in the West Bank and Gaza, https://www.btselem.org/freedom_of_movement/checkpoints_and_forbidden_roads (Hämtad 17-03-2019)
3. Läs mer om systemet med inresetillstånd: Machsom Watch, The Bureaucracy of the Occupation, https://machsomwatch.org/en/content/bureaucracy-occupation (Hämtad 17-03-2019)
4. Machsom Watch, Collective Blacklisting as a Tool of Deterrance, https://machsomwatch.org/en/content/collective-blacklisting-tool-deterrence (Hämtad 17-03-2019)
5. Läs mer om frihetsberövande utan rättegång, s.k. ”administrative detention”: B’Tselem, Administrative Detention, https://www.btselem.org/topic/administrative_detention (Hämtad 20-03-2019)
6. Från föreläsning för följeslagareprogrammet av Hanna Barag från Machsom Watch, Jerusalem December 2018

Fler rapporter