Här finns jordbruksgrindar med begränsad tillgång för de palestinier som äger jorden. En av följeslagarnas uppgifter är att vara närvarande vid grindarna för att dokumentera tillgången till jord.
Tulkarem-Qalqiliya
Militär och bosättare försvårar skörden för palestinska bönder
Det är skördetid i trakterna kring Tulkarem. Tusentals kilo oliver ska bli till hundratals liter olivolja som exporteras över hela världen, inklusive till Israel även om den största delen handlar om den lokala marknaden. Palestina är självförsörjande på olivolja. Följeslagarprogrammet deltar som observatörer med förhoppning att kanske göra det lite lättare för de palestinska bönder som har sitt levebröd genom olivträden
Israels valpolitik ger stora konsekvenser för palestinierna
Det är omval i Israel med en valkampanj som tagit sig allt mer långtgående uttryck. Premiärministern besöker heliga platser för muslimerna samtidigt som han ger generösa vallöften när det kommer till annektering av land och byggandet av bosättningar.
Valretoriken styrker bosättare som redan finns på plats i regionen och har lett till större problem för många palestinska bönder. En av dessa bönder, Tayseer Rushdi Abdallah, blir dagligen utsatt för våld och hot av bosättare på ett helt annat sätt än förut.
Att födas in i en konflikt
Jag befinner mig i Tulkarem och Qalqiliya på nordvästra Västbanken. Det hade kunnat vara en fantastisk stad med mycket turism – här finns stora ekoodlingar, otroliga vandringsleder och Palestinas enda zoo. Men som överallt på Västbanken, är konflikten väldigt påtaglig. I den här konflikten är alla offer, dock är det barnen som är de största förlorarna. Oavsett om de är israeler eller palestinier, är de födda in i en långdragen maktkamp som eldar på konflikten.
Gröna linjen, muren och livet däremellan
Muren som sträcker sig många mil byggdes av Israel av säkerhetsskäl, av rädsla för terroristattacker från palestinier. En kan då fråga sig hur det kommer sig att större delen av muren byggdes på palestinskt territorium? Eftersom detta medför att flera palestinska samhällen hamnar på samma sida muren som Israel. [1]
Olivskörd med militär närvaro
Så långt ögat når ser jag olivträd när vi färdas genom det palestinska landskapet på nordvästra Västbanken, olivträd som kan vara hundra år gamla. Generationer av palestinier har skördat sina oliver från träden, men idag hindras tyvärr många av israeliska bosättare och militär. I byn Kafr Qaddum har de som äger olivträd nära bosättningen Kedumim fått tillåtelse av israeliska myndigheter att tillträda och skörda på sin mark i endast tio dagar.
Med rötterna i marken och huvudet i skyn
Ockupationen drabbar många palestinier hårt. Jag har mött Ebtsam Moussa och Nada Tweer, två starka kvinnor som har berättat för mig hur kvinnors vardag kan se ut under ockupationen, och hur de arbetar för att den ska bli bättre.
Livet nära en israelisk bosättning
Israeliska bosättningar har funnits på Västbanken sedan ockupationen började för 50 år sedan, och de fortsätter att expandera, trots att de är illegala enligt internationell humanitär rätt. En av de allra största bosättningarna – Ariel, ligger på en kulle med utsikt över byn Marda. Det dagliga livet för de cirka 3 000 invånarna i Marda påverkas mycket negativt av bosättningen, men det finns ändå krafter till att skapa positiv förändring.
Att stå upp för andras rättigheter
Hanna Barag är en av de 250 israeliska kvinnor som kämpar mot Israels ockupation av Västbanken genom ickevåldsmetoder i organisationen Machsom Watch. De har bland annat ett projekt som fokuserar på jordbruksgrindarna i muren som Israel byggt för att avgränsa Israel mot Västbanken. Hon säger att hon engagerar sig för sitt eget välmående och för sitt land – för ett demokratiskt Israel.