En berättelse om uthållighet och fredsarbete

Det finns fridfulla platser i Palestina. Vi besökte en häromdagen, gården Tent of Nations på en bergstopp.
– Vi vägrar att vara fiender, säger familjen Nassar, och bjuder in till grottorna på gården.

”We refuse to be enemies”, Tent of Nations vägrar vara fiender och bjuder in till interkulturella möten på sin gård. Foto: A. Iriarte

Vi åkte från Betlehem på vindlande, backiga vägar. Ibland inne i gränder, ibland genom öppnare områden, uppför och nedför otroligt branta backar. Vi kom in i en liten by, Nahalin och fortsatte uppför en brant backe fram till en låst grind. Utsikten var fantastisk, tyvärr fanns det massor av skräp vid vägkanten, vilket vi senare fick en förklaring på. Tent of Nations, familjen Nassars gård, ligger på område C. Där styr Israel vad som byggs och palestinier får sällan byggnadstillstånd.[1]

Två volontärer, en kvinna från Tyskland och en kvinna från Israel, öppnade grinden, välkomnade och visade oss runt. Gården ligger på ett berg med milsvid utsikt åt alla håll, 950 meter över havsnivån. På tomten finns ett par låga, små boningshus och flera andra byggnader som verkar mer tillfälliga. Familjen har förstås inga byggnadstillstånd, så det finns alltid en risk för att deras byggnader rivs. [2]

Dessutom finns flera grottor där volontärer som kommer till Tent of Nations bor. En stor grotta nära husen används som samlingssal och har stolar, ett stort bord och vackra målningar på väggarna. På gården finns höns, ankor, får, flera trevliga och sociala hundar och en kull söta hundvalpar.

Volontärerna bjöd på te och kaka, och vi satt under soltaket utanför det lilla köket och pratade. Det kändes stilla och fridfullt, som en oas bland de stora israeliska bosättningarna runt gården.

Daher Nassar, en av ägarna, kom lite senare och berättade om gården och familjens historia för oss. Hans farfar köpte gården 1916, under den osmanska perioden, och familjen har bott där sedan dess. De har papper på att de äger marken, och Israels regering har inte drivit dem från gården fast domstolsprocesser har ägt rum sedan 1991.

Familjen är kristen och deras motto är ”Vi vägrar att vara fiender”. De vill bygga broar mellan människor, föra olika kulturer närmare varandra och öka förståelse och respekt för vår jord.

Att bjuda in människor från andra länder att bo och arbeta där är också ett sätt att skydda gården från israeliska bosättare, som enligt familjen tenderar att vara mer aktiva i sina försök att skrämma bort dem under perioder när inga internationella gäster finns på plats. Daher berättade att 1500 träd hade huggits ned av bosättarna på en del av gården, men att volontärer nu har planterat nya träd. Han berättade också att alla är välkomna att hälsa på, även grannarna från de israeliska bosättningarna. Några av dem har också med tiden blivit vänner till Tent of Nations, helt i linje med familjens målsättning. Familjen har ändå stora problem med några bosättare, som bland annat samlar avfall från de kringliggande bosättningarna och sprider ut på den lilla vägen. Detta gör att invånarna i Tent of Nations måste göra sig av med avfallet, vilket för med sig stora kostnader.

I byn Nahalin finns en kvinnogrupp där medlemmarna stödjer varandra och lär sig nya färdigheter, bland annat datorkunskap och hantverk. Initiativtagarna är familjen Nassars medlemmar. Gruppen ordnar också sommarläger för palestinska barn, så att de kan komma ut på landet, leka och ha kul.

Det var ett väldigt trevligt och inspirerande besök hos denna familj med sin positiva livssyn.

Utsikt från Tent of Nations mot bosättning. Foto: G. Ahlgren

Källor

1. UNOCHA. Area C.
2. B’Tselem. Planning policy in the West Bank.

Den här reserapporten skrevs i Betlehem. Bokmärk permalänken.