När det lider mot jul i Betlehem

Jag skulle tro att nästan alla känner till staden Betlehem. Många kändisar kommer trots allt härifrån, inte minst Jesus. Varje dag ser jag långväga besökare resa in och ut ur Betlehem. Varje gång blir jag lika nyfiken på om de vet vad som pågår bortom luftkonditionerade bussar och massproducerade kepsar.

Ser de till exempel hur den militära vägspärren mellan Jerusalem och Betlehem fungerar för de människor som passerar till Jerusalem varje dag? Medan många turister slussas igenom Betlehem Checkpoint i israeliska bussar, får palestinier köa till fots bara några meter bort. De väntar i timmar innan de passerar metalldetektorer, visar passertillstånd, magnetiska id-kort och fingeravtryck. Vid utgången på Jerusalem-sidan av vägspärren hälsas de av texten ”Israel, där det är semester året om.” Turisterna i sin tur får en glimt av Jewish National Funds banderoll, ”Peace, Shalom, Salaam”.  En ung palestinsk turistguide som spontant hälsade på mig häromdagen förklarade för mig, ”Du vet att Israel tillåter israeliska turistguider i Betlehem igen.[1] Det är svårt för oss. Turisterna vågar inte boka oss längre. De israeliska guiderna säger åt dem att inte handla souvenirer och mat i Betlehem. Det är inte bra. Och de sover inte på hotellen längre.”

Jag mindes i samma stund hur en av mina följeslagarkollegor nyligen berättat hur hon inte kunnat duscha varmt på ett av hotellen i Betlehem eftersom hon var enda gästen där och hon inte hade förvarnat innan. Det finns dock alternativ. Medvetenhet och deltagande är ledord som guidar flera lokala initiativ för rättvis och ansvarsfull turism i Palestina. Ett sådant initiativ är Alternative Tourism Group (ATG) där Rami Kassis jobbar. Han menar att ”om en grupp träffar palestinier, så förstår de ockupationen.”

Ännu mer förstår turister om de läser guideboken Palestine and Palestinians, som Rami stolt menar knäcker Lonely Planets 15 sidor med dryga 430. Han tillägger dock ödmjukt: ”För mig spelar det ingen roll om det kommer en eller två miljoner besökare per år till Betlehem. Det är mycket bättre med tiotusen besökare som gagnar det lokala samhället och som kommer för att höra våra upplevelser.”[2] Alternativ och medveten turism utmanas dock idag av fler regleringar. Rami berättar att det finns drygt 300 certifierade, palestinska turistguider varav endast 42 får tillstånd att arbeta i Israel. När jag anlände till Betlehem (19 oktober 2010) lade Gideon Ezra (Kadima-partiet) och sju andra Knesset-medlemmar fram ett lagförslag som föreslog att araber bosatta i östra Jerusalem skulle förbjudas att tjäna som turistguider, eftersom ”dessa invånare ofta presenterar anti-israeliska ståndpunkter till turistgrupper som de guidar.”[3] Undra om turisterna i ”det heliga landet” funderar kring huruvida deras guidade turer präglas av pro-israeliska ståndpunkter eller inte?

Jag har själv kunnat turista lite i området under min tid som följeslagare. Igår besökte jag Hebron på Västbanken. När jag vandrade ner längs avstängda Shuhada Street — där israeliska ideologiskt och religiöst motiverade bosättare orsakat att hela palestinska kvarter har stängts ner — mötte vi en äldre, palestinsk man, Moussa. Han sade någonting som för mig sammanfattade vad jag upplevt dag ut och dag in bland palestinierna på ockuperade Västbanken: ”Vi är tålmodiga. Vi har en regel här; solen går upp på morgonen och går ner på kvällen. Likaså växer fröet i marken till ett träd som blir större och större, tills det dör. Vi är tålmodiga. Vi måste vara det.”

Jag hoppas att vi som besöker Israel och Palestina kan vara tillräckligt tålmodiga för att kliva ur våra turistbussar, ta av oss kepsarna och hälsa på människorna runt omkring oss.

Källor

1. Sedan juni 2010 öppnades Betlehem åter upp för israeliska turistguider, se http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/7843941/Israeli-tour-guides-allowed-in-Bethlehem-for-first-time-in-decade.html.

2. Intervju med Rami Kassis från ATG, 15 November 2010.

3. Utdrag från lagförslaget taget ur tidningen Haaretz 19 oktober 2010, “These residents often present anti-Israeli positions to groups of tourists that they guide.” Se Haaretz, http://www.haaretz.com/print-edition/news/mks-seek-ban-on-east-jerusalem-arabs-guiding-in-the-city-1.319890.

Den här reserapporten skrevs i Betlehem. Bokmärk permalänken.