Vatten används som ett verktyg i konflikten kopplat till de israeliska bosättningarna på många olika sätt, vilket vi följeslagare från olika delar av Västbanken kan vittna om. Bland annat berättar följeslagarna i South Hebron Hills om att palestinier får sina brunnar förgiftade av israeliska bosättare. Detta är något som den judiska israelen Orli beskriver som ”ett inte helt ovanligt fenomen som inte längre gör mig förvånad”.

 width=
Israeliska bosättare förgiftade denna palestinska brunn i slutet av april i år. Bybor och följeslagare har varit vid brunnen efter incidenten för att skydda den så att ingen förgiftning kan ske igen. Vattnet är skickat på analys och de väntar fortfarande på svar kring vad för gift som bosättarna använde. Foto: N Georges

Följeslagaren Nick från Storbritannien berättar om ett telefonsamtal den 25 april från palestinier i byn at-Tuwani, South Hebron Hills. Byborna skriker i telefonen att de såg bosättare från området tömma ner något i deras brunn. Palestinierna skyndar sig till brunnen för att stoppa bosättarna. Det dröjer inte länge förrän israeliska soldater är på plats, men inte för att förhindra förgiftningen av den palestinska brunnen utan för att skydda de israeliska bosättarna, menar byborna. Ungefär samtidigt kommer följeslagarna dit och ser brunnen som nu inte längre kan användas.

Även byn Nahalin utanför Betlehem har problem med sitt vatten på grund av bosättare, men på ett helt annat sätt. En närliggande israelisk bosättning som ligger uppströms skickar sitt avloppsvatten ner till den palestinska byn. Följeslagaren Anne-Marie från Norge berättar om att dricksvattnet i byn förstörs, fälten dör och barnen i byn blir sjuka. Byborna har på laglig väg försökt stoppa avloppet att skickas till byn men ingenting händer.

Jag diskuterar det som händer i Nahalin med den israeliska vatteningenjören Orli.
 Det spelar ingen roll vems fel det är eller om det är avsiktligt eller ej! Detta skall inte kunna hända. I Israel skulle man hämtat polisen och människor skulle ställs inför rätta. Men inga israeler hamnar i domstol i de ockuperade territorierna, för palestinierna har ingenstans att vända sig. Tyvärr så måste jag medge detta som israel.

Byn har också problem med låga grundvattennivåer på grund av det stora vattenuttaget som sker till israeliska bosättningar i närheten. Detta problem syns över stora delar av Västbanken [1]. Kontrollen av grundvattnet och vem som skall få använda det är verkligen en het fråga. I en intervju fick den tidigare premiärministern Ariel Sharon frågan om det skulle vara möjligt för Israel att dra tillbaka bosättningarna på Västbanken framöver och han svarade då [2];

Är det möjligt ens idag att ge upp kontrollen av bergs-akvifererna* som ger oss en tredjedel av vårt vatten? Är det möjligt för oss att avstå från buffertzonen i Jordandalen? Du vet, det inte är en slump att bosättningarna ligger där de ligger.

Ari’el och Qedumim är några av de strategiskt placerade bosättningar som Sharon refererar till, då dessa ligger på toppen av de två största bergs-akvifererna [1]. Den ena akviferen ger vatten till största delen av östra Västbanken och den andra till västra Västbanken och stora delar av Israel. Jag besökte byn Azzun som ligger i området och träffade Hassan Rasheta. Han berättade om vardagen i Azzun där det sker nattliga räder och arresteringar av barn, ibland så unga som 13 år. För en månad sedan stängdes hela byn ner av israelisk militär, och alla vägar in och ut ur byn blockerades under 22 dagar. Ingen kunde gå till skola, jobb, sjukhus eller på annat sätt lämna byn. Han menar att detta drabbar dem för att palestinier skall tvingas flytta och därmed ge plats åt bosättningar. Hassan Rasheta försöker dock, trots svårigheterna, vara hoppfull;

 Den israeliska armen är allergisk mot internationell närvaro och uppmärksamhet. All respekt till er följeslagare som kommer hit för att uppmärksamma och själva se vad som händer. Ett stort tack till er! Förhoppningsvis, om Gud vill, så kommer era rapporter skapa medvetande i era hemländer så att situationen tillslut kan förändras även för oss.

 width=
Vägspärren i byn Kafr Qaddum är bara en av alla vägspärrar i området. På andra sidan vägspärren ligger den israeliska bosättningen Qedumim strategiskt placerat på ett av de ställen med mest grundvatten på hela Västbanken. Vägspärrar som dessa används för att blockera vägar in och ut ur byar, likt det som hände i den närliggande byn Azzun tidigare i vår. Foto: D Falk

1. Mark Zeitoun, Power and Water in the Middle East- The hidden politics of the palestinian-israeli water conflict. Publicerad av I.B Tauris & Co Ltd. 2012.
2. Peter Hirschberg, Blow to efforts to renew security cooperation, as Sharon outlines contours of future settlement, HA’ARETZ (Apr. 14, 2001)

*Akvifer kan något förenklat förklaras som “hålrum” under marken där grundvatten kan lagras, varifrån man kan pumpa och utvinna vatten.

Fler rapporter