Tema: Högtider

Åh Betlehem du lilla stad …

Betlehem är staden, själva sinnebilden, för julens budskap. Där vid Manger Square, krubbans torg, ligger Födelsekyrkan och kryptan med stjärnan som markerar platsen för födelsen. Budskapet till all världens folk om fred och frid.

Kontroller och vägspärrar kan också bli vardag

Det första jag upplevde när jag anlände till Betlehem var muren. Sedan såg jag vägspärren som måste passeras för att komma in i staden. Efter nästan tre månader här har jag mött många människor på denna plats, möten som har fått mig att både skratta och gråta. Muren och vägspärren utgör en stor del av vardagen för människorna som bor här och därför vill jag inte åka härifrån utan att skriva om det.

A, B, C i Jordandalen

Jag hade rest genom Jordandalen flera gånger och inte förstått vad jag såg. Nu börjar jag ana.

Eid al-adha- mat och försoning

Idag är det fest i byn Susiya. Kött, bröd och ris står på menyn och alla följeslagare i Yatta är inbjudna, för att fira eid al-adha, en viktig högtid enligt islam. Den handlar om fred och försoning och om mat.

På bröllop i ett palestinskt flyktingläger

En lördag på Västbanken glömmer jag nästan konflikten för en hel kväll. Jag är inbjuden till bröllop, och mina röda naglar hjälper mig att hitta rätt.

Lekfullt motstånd

Den smala grusvägen slingrar sig likt en orm förbi ett par fält och upp på en kulle. Fälten ser nakna ut efter skörden ett par veckor tidigare. Nu ockuperas fälten fredligt av beduiner från Jordandalen med sina tält och hundratals får vilka äter sig mätta på resterna av det som skördats. Sakta rör sig vår bil upp mot kullen tills vägen tar slut vid en fyrkantig liten gårdsplan omgiven av fyra hus. Det känns som den palestinska varianten av Barnen i Bullerbyn.

Att köa i det heliga landet

Det är en surrealistisk upplevelse att stå och observera alla dessa köande människor. Betongfundamenten separerar kvinnor och män från början och löper längst sidorna av köerna. I ena änden står unga israeliska soldater och kontrollerar ålder på pojkar och män. Det är ramadan, fastemånaden för muslimer.

Under ytan

Varje dag tar jag och mina följeslagarkolleger en morgonpromenad runt Gamla stan i Jerusalem. Som helig stad för inte mindre än tre världsreligioner, judendom, kristendom och islam, är det inte sällan det uppstår spänningar som får staden att sjuda.

Bröllop på Jabal al-Baba

Vi kommer upp till Jabal al-Baba, en beduinby vi ofta besöker när ett hus eller tält blir rivet eller beslagtaget av israelisk polis och militär. Men ikväll är det ingen sorg eller ockupation på agendan. Det är bröllop och stämningen är i topp.

Jul i Betlehem

Det är trångt på gatorna när jag försöker ta mig fram i Gamla stan. Människor som pratar olika språk blandas med ljusslingor i glada färger. De små turistshopparna med otaliga träsnidade alternativ av den heliga familjen verkar aldrig ta slut. Det är julaftonskväll i Betlehem.