Följeslagarprogrammet verkar för att med internationell närvaro bidra till att dämpa våldet, visa på solidaritet och främja respekten för folkrätten. Det är också en inbjudan till ett livslångt lärande och lektioner i ledarskap. Ebba var följeslagare i grupp 74 och delar här med sig av några tips inför ansökning och avresa.

För mig är Följeslagarprogrammet först och främst en läroresa. Både före avfärd och på plats får du ett stort antal föreläsningar om historia, politik, juridik, kultur och språk. Du behöver inte vara expert för att söka, och du behöver inte heller komma tillbaka som en expert. Egenskaper som premieras är snarare en öppenhet, empati, flexibilitet och nyfikenhet; alla viktiga för att det framåt ska kunna ske något nytt tänkande kring denna konflikt.

Du kommer lära dig allra mest i och av möten mellan alla olika typer av människor; din bordsdam på synagogans shabbatmiddag, den palestinske fåraherden, den forna soldaten som lämnat Israels militär, rektorn på Västbankens vackraste skola, din lokala falafelgubbe och tanten som serverar kyrkkaffe. Nya perspektiv och människors egna berättelser finns överallt. Lyssna.

Jag upplevde även att Följeslagarprogrammet är en ledarskapsutbildning. Det är definitivt en vara-i-grupp-utbildning och jag är av den fasta övertygelsen att allt som sker tillsammans med andra är en värdefull källa till självkännedom. En god ledare är någon som är medveten om hur man reagerar på sin omgivning och hur omgivningen reagerar på en själv. Och ett av de bästa sätten att förstå hur man själv fungerar är att utsätta sig för och iaktta sig själv i olika gruppkonstellationer.

Jag var stationerad i Jeriko, i Jordandalen, och där var gruppen mest ute i solskenet och vallade får över böljande kullar. Grupperna i Hebron, Jerusalem och Betlehem möter oftast en hårdare vardag med motsättningar och våld mellan israeler och palestinier. Detta kan tära på gruppdynamiken men erbjuder samtidigt skarpa situationer att observera en själv.

Den som väl fördjupat sig i konflikten mellan Israel och Palestina tror jag automatiskt får ett livslångt intresse för dess fredliga lösning. Att förstå något väl gör det lättare att se samband samt bjuder in till alla möjliga sidospår. För mig har Följeslagarprogrammet väckt en kunskapstörst för teologi och de abrahamitiska religionerna, som i sin tur leder till en önskan att bättre bemöta antisemitism och islamofobi, som vidare leder till konflikthantering, ickevåldsprincipen och moraliska frågor. Det finns alltid något nytt att lära som på något vis leder tillbaka till Jerusalem med omnejd.

Sist vill jag nämna chansen att få vänner för livet. Följeslagarprogrammet attraherar en mängd intressanta människor från världen över. Från min grupp har jag en kompis som studerar till präst på distans från en ekologisk bondgård i Italien, en som jobbar för en finsk nyhetsbyrå i Australien och en som praktiserar på schweiziska ambassaden i Saudiarabien. Lär dig så mycket du kan från dina medföljeslagare, och var generös med dina egna egenskaper och förmågor.

Några tips inför ansökan och/eller avresa:

Läs på
Det krävs inga specifika förkunskaper men det finns två skäl till varför du bör läsa på innan du söker.

1) Ju mer du vet, desto bättre frågor kan du ställa, och föreläsarna och människorna du möter är i toppklass.

2) Ju bättre du förstår situationen på plats desto lättare att fördjupa dig i olika frågor som vatten, Jerusalem, gränser eller säkerhet. Att zooma in på ett specifikt expertområde kommer du ha nytta av under ditt informationsarbete eller kunna koppla till studier och arbete.

Öva språken
Som följeslagare blir en påmind om vikten av kroppsspråk, gester och blickar men för att på djupet förstå någons vardag krävs det språk. Att kunna konversera på arabiska eller hebreiska kommer ge dig tillgång till en helt annan dimension av de rika världar som ryms på denna lilla plats. Och om det känns svårt, så kan du komma långt med bara några hälsningsfraser och artiga uttryck. Passa även på att försöka lära dig de arabiska och hebreiska alfabeten för att ljuda dig fram på alla skyltar och menyer. Utmärkt hjärngymnastik.

Släpp förväntningar
Både en själv och ens omgivning kan reagera på att du kommer befinna dig i ett konfliktområde. Jag skickade en bild på sms varje dag till mina föräldrar så att de hela tiden visste att jag mådde bra och fick en inblick i vad jag gjorde. Det är omöjligt att veta hur varje dag kommer se ut, men var säker på att du är på precis rätt plats och vad som än händer så kommer du kunna hantera det.