Betlehem är den näst största staden på södra Västbanken, med omkring 25 000 invånare.

Staden där Jesus föddes är ett viktigt turistmål inte minst för kristna besökare. Men Betlehem präglas också av muren som går runt och igenom staden som en synlig påminnelse om konflikten.

Expansionen av olagliga israeliska bosättningar påverkar vardagen för många palestinier på södra Västbanken, inte minst runt Betlehem. Följeslagarna finns på plats för att rapportera och dokumentera de problem som utbyggnaden av bosättningar ger upphov till, som husrivningar, tvångsvräkningar, bosättarvåld och svårigheter för jordbrukare och herdar att få tillträde till sina marker.

Följeslagarna finns också på plats vid olika militära vägspärrar, särskilt den stora Checkpoint 300 vid muren, som skär genom Betlehem. Det är den huvudsakliga vägspärren för palestinier som behöver komma till Israel eller Jerusalem för arbete, studier, läkarbesök eller för att besöka kyrkor eller moskéer vid stora högtider.

I Betlehem har följeslagarna kontakter med den kristna minoritet som finns där. De kristna minskar i antal, men utgör fortfarande 10 till 15 procent av befolkningen i Betlehem.