Han heter Hamed och han är tretton år. Han har blå jeans och en svart t-tröja på sig och han sitter på en stol mitt i rummet. Hans röst är lågmäld och vår tolk spetsar öronen för att höra hans berättelse. Vi är tre följeslagare som kommit hit till byn Tuqu utanför Betlehem för att dokumentera och rapportera om ännu ett gripande av barn på Västbanken.

Vi sitter på rad i en soffa längs väggen. Vi är hemma hos Hamed och hans familj. Hans mamma serverar oss arabiskt kaffe i små glas som seden bjuder.

Foto: Petter GustafssonHon berättar att den israeliska militären kom hem till familjen mitt i natten och sa att Hamed var tvungen att infinna sig till förhör samma morgon. Hans pappa följde med honom men han fick inte vara hos honom under förhöret utan måste vänta utanför.

– Militären satte bindel för ögonen och bakband mina händer, berättar Hamad. I åtta timmar blev jag förhörd och slagen i ansiktet och på kroppen upprepade gånger.

De visade bilder på några av hans skolkamrater och förhörsledaren sa att skolkamraterna sagt till polisen att han hade kastat sten och molotovcocktails. Militären ville att han skulle säga vad skolkamraterna hette och att han skulle erkänna.

– Jag erkände inte eftersom jag är oskyldig. Jag fick sitta ute i solen i fyra timmar sen tog de in mig och gav mig vatten.

Även om Israel skrivit under den internationella barnkonventionen om barns rättigheter så gäller den enbart för israeliska barn. För palestinska barn som bor på Västbanken gäller militär lag och det innebär att för den som kastar sten och är över 16 år kan ett fängelsestraff bli upp till 10 år. Men för Hamed som är 13 år är maximistraffet sex månaders fängelse om han blir dömd. [1]

Varje år åtalas mellan 500 och 700 palestinska barn i militär domstol i Israel [2] och situationen för dessa barn uppmärksammas i media. I den israeliska tidningen Haaretz framgår bland annat att barn som tas i förvar som regel blir misshandlade och även sexuella trakasserier förekommer.[3]

Även om Hamed blev misshandlad hade han tur. Han fick komma hem samma dag och han väntar nu på rättegång. Familjen är orolig för vad som kommer att hända. Under tiden som förhöret med Hamed pågick fick hans pappa reda på att Hamed var anklagad för att ha kastat sten och molotovcocktails. Pappan berättar att han protesterade.

– Jag sa att min son bara är 13 år och inte håller på med molotovcocktails eftersom de är för farliga att hantera.

Men militären uppmanade pappan att gå hem och komma tillbaka till rättegången.

-De hotade mig och sa, att om de hör något om min son igen så tar de mitt arbetstillstånd, menar Hameds pappa.

Han säger att  förhörsledaren ringde när han kom hem och sa att om du betalar 1000 shekel, motsvarande cirka 2500 kronor, så släpper vi din son.

Pappan betalade 500 shekel eftersom han inte hade mer pengar och Hamed kom hem igen. Nästa vecka kommer Hamed att ställas inför rätta tillsammans med 16 andra ungdomar.

Fotnot: Hamed heter egentligen något annat.

Foto Britt-Mari Sagefors.

Bilder

1. En palestinsk pojke grips av israelisk militär i Hebron 2013. Foto Petter Gustafsson

2. Hamed får förbli anonym för sin egen säkerhet, och vi tar därför ingen porträttbild. Här är hans hand. Foto Britt-Mari Sagefors

1.Children in Israeli military detention, observations and recommendations. UNICEF, februari 2013. Sid 8. Hämtad den 18-09-2015 2. Military detention. Defense for children international Palestine. Hämtad den 18-09-2015 Monitoring the treatment of children in Israel military detention, Israeli Prison Service data. Military Court Watch 2008-2015. Hämtad den 18-09-2015 3.  Hass, Amira. Over 100 Palestinian Minors Reported Abuse in IDF, Police Custody in 2009. Haaretz, 2010. Hämtad den 18-09-2015 Heyer, Julia Amalia. Kids Behind Bars. Spiegel Online International. Hämtad den 18-09-2015

Fler rapporter