Tänk er att stå i en rondell, bli spottad på och utsatt för trakasserier. Personerna som jag mötte i organisationen Women in black utsätts för det varje fredag då de fredligt demonstrerar för ett slut på ockupationen. De håller upp svarta skyltar med texten ”ett slut på ockupationen” på hebreiska så att passerande bilar och fotgängare kan läsa samtidigt som de spelar på trummor. Föreställ er även en kvinna iklädd den israeliska flaggan på andra sidan gatan, hon sjunger och dansar för att uppmana fler att stå med henne mot Women in black.

 /></a><figcaption id=Women in black demonstrerar, Foto C. Davidsson

Women in black, Breaking the silence och Machsom Watch, några av de israeliska civilsamhällsorganisationer som jag genom följeslagarprogrammet har kommit i kontakt med då vi möter organisationer och människor som från båda sidorna arbetar för ett slut på ockupationen.

Idag gick en man rakt in i gruppen av demonstranter, han skrek, slog på skyltarna och kallade dem för nazister. När jag pratar med de som deltar i Women in blacks demonstration så berättar de historier om alla dessa år som de kommit hit varje fredag och gjort precis detta, om deras engagemang för att få ett slut på ockupationen. Dessa personer, trots alla trakasserier, kommer tillbaka varje fredag och tänker inte ge upp. [1]

– De ska känna vår närvaro, så förklarade den före detta israeliska militären Ido Even Paz att strategin och upplevelsen var under sin tjänstgöring på Västbanken.

Han berättar om hur militärer opererar med vissa strategier för att skapa rädsla i samhället, hur de unga i militären också är rädda i en början av sin tjänstgöring när de är ute i fält och hur han anser att bosättarna är kärnan till problemet med ockupationen.

– Jag trodde det skulle bli lätt att skilja på rätt och fel, men så var inte fallet, det var tvärtom, säger Ido under den föreläsning han har för följeslagarna.

Ido gick från att vara stolt soldat med känslan att han försvarade sitt land från terrorism till att idag arbeta för den israeliska organisationen Breaking the silence. Genom att samla in vittnesmål från israeliska militärer och sedan exponera den israeliska allmänheten för verkligheten i det ockuperade området vill de öppna upp för debatter, avslöja vad som sker och visa hur den israeliska militären kontrollerar befolkningen på Västbanken. De kritiserar inte militären, utan regeringens styre och de gör detta för att få ett slut på ockupationen. [2]

Enligt Ido är Breaking the silence en av de två minst omtyckta organisationer i Israel och staten försöker nu få lagen emot dem. Idag har de 1200 vittnesmål från israeliska militärer som visar på verkligheten på Västbanken.

Tänk dig att du har ett tillstånd för att arbeta på andra sidan muren, du har gjort detta år in och år ut. Du har gått genom gränskontroll 300 i Betlehem varje vardag för att arbete i Jerusalem. Men idag blir du nekad inträde från Västbanken till Israel och Jerusalem. Varför? Du får ingen förklaring.

Den sista organisationen jag skulle vilja nämna är organisationen Machsom Watch, som består av israeliska kvinnor som är fredsaktivister och kommer från samhällets olika sektorer. De motsätter sig ockupationen av palestinsk mark och förnekandet av palestiniernas mänskliga rättigheter. [3] När en palestinier som har tillstånd att resa genom en gränskontroll blir nekad inträde så assisterar följeslagarna dem att komma i kontakt med Machsom Watch för att se över ärendet.

Dessa är bara några av de organisationer och möten jag haft med israeler som arbetar för fred, möten som varit väldigt gripande och inspirerande. Det engagemang och det driv de har dag efter dag, år efter år då ockupationen fortfarande pågår. De är starkt engagerade för alla människors rättigheter och lika värde. Det visar på ett oerhört engagemang och styrka när de på den israeliska sidan står upp för allas lika värde och ett slut på ockupationen för både israelers och palestiniers bästa.

 /></a><figcaption id=Män på väg genom gränskontroll 300 Bethlehem tidigt en vardagsmorgon, Foto C. Davidsson

 

1. Women in Black, Hämtad 2018-06-29 2. Breaking the silence, Hämtad 2018-06-21 3. Machsom Watch, Hämtad 2018-06-21

Fler rapporter