'- Barnen ser de israeliska soldaterna överallt, alltid beväpnade. Och min son vill ha de här leksaksvapnen. Han säger till mig om och om igen, att han ska skjuta soldaterna. Orden kommer från en far. Hans fyraårige son leker på gården, springer runt oss och skjuter med ett leksaksvapen som har ett inspelat smatterljud. Jag vet att barn även hemma i Sverige leker med vapen. Är det här bara samma sak i ett annat land?

Palestinsk pojke med leksaksvapen.Tidigare under dagen besökte vi skolan i byn Urif. En skola med 205 elever, mellan 7 och 15 år gamla. Sittandes på rektorns kontor, sippandes på den obligatoriska koppen te, ser jag mig omkring. Det slår mig att det här nog ser ut precis som ett rektorkontor varsomhelst, hemma i Sverige, i Israel eller någon annanstans. På väggarna hänger barnteckningar, foton på skolklasser med barn som smilar, diplom. I hyllorna står sportpokaler som skolans elever vunnit. Bakom ett gigantiskt skrivbord sitter rektorn. Det märks på barnen som kommer in då och då att han har pondus och respekt. Några pojkar kommer in och får tillbaka sina mobiltelefoner som de använt i skolan, trots att det inte är tillåtet.

Skolan ligger i byns utkant, ovanför byn i en sluttning. På kullen precis ovanför ligger bosättningen Yizhar, där några av västbankens radikalaste och våldsammaste bosättare återfinns. En gång i veckan kommer en grupp av dessa ner till skolan, ofta eskorterade av bosättningens beväpnade ”säkerhetschef”. Utanför klassrummens fönster, bara några meter bort, finns en kulle där bosättarna samlas. Ståendes där kastar bosättarna mängder av knytnävsstora stenar mot klassrummens fönster, mot vattentankarna på skolans tak och naturligtvis även mot alla som vågar sig ut ur byggnaden. På tryggt avstånd övervakas bosättarnas alla aktiviteter ständigt av israelisk militär, redo att rycka ut om någon palestinier skulle få för sig att ge uttryck för sin åsikt att det faktiskt är fel att kasta sten på skolor, skolbarn och lärare.

Naturligtvis slutar detta ofta med oroligheter. Med stenkastning åt alla håll. Med militär som skjuter tårgas, chockgranater och ljusbomber. In på skolgården och in i byggnaden. Och med skolbarn som arresteras och fängslas. Med lärare som rycks ur sina sängar om natten och förs bort. Med att rektorn får besök i sitt hem vid midnatt av militärer som ”framför ett meddelande”. Och med elever som lockas att spionera på och ange sina kamrater.

I slutändan kanske man också når vad man är ute efter, att få så många barn som möjligt att bli rädda. Bryta ner dem. Få dem att misslyckas med studierna. För finns det något effektivare sätt att bryta ner och förtrycka ett helt folk, än att kollektivt förhindra dem att skaffa utbildning?

Rektorn tar fram en stor kasse. Och en kasse till. Och en till och en till. Det är ett läsårs skörd av granater som har skjutits in i hans skola. Klassrum efter klassrum fyllda av tårgas, ljusblixtar och öronbedövande smällar. Vecka efter vecka. Han berättar om hur hans elever stoppas på vägen till skolan av tungt beväpnade soldater, som anklagar dem för att ha kastat sten. Ibland arresteras någon, till synes slumpmässigt. Enligt israelisk lag blir palestinier vuxna vid 12 års ålder, så de kan arresteras, hållas fängslade och dömas i militärdomstol. Rektorn tittar på oss, och undrar med något trötta ögon; varför är det så här? Varför kan bosättarna fortsätta terrorisera en skola, göra precis vad som helst? Varför sätts barnen i fängelse, och bosättarna går alltid fria?

Och orden från en far vars barn leker med leksaksvapen ekar i mina öron.

– Någon gång blir det bara för mycket. Ur förtryck föds revolution. Det här blir en farlig generation.

Fredrik Djurklou
Oktober 2013 Yanoun

UNICEF, FN:s organ för barns rättigheter, har slagit fast att inget annat land i världen bortser från barns grundläggande rättigheter på samma sätt som Israel gör med palestinska barn. Brotten mot vedertagna barnkonventioner sker enligt UNICEF systematiskt och institutionaliserat.[1] Regelmässigt arresteras och fängslas barn. I juli 2013 satt 193 palestinska barn under 18 år i israeliskt fängelse. 2] 12-årsgränsen är dessutom en regel med många undantag. Ofta arresteras 7-8-åringar, och tidigare i år arresterade man en 5-åring. [3]


This generation will be a dangerous one. Det här blir en farlig generation.

Fler rapporter