Följ med hem till familjen Badawi och läs om hur de vaknade mitt i natten av att tungt beväpnade soldater tog sig in i deras hem för att arrestera två av barnen. En händelse som tyvärr inte är ovanlig på Västbanken.

En natt för ett tag sedan vaknade Salahaldin Badawi av att åtta tungt beväpnade israeliska soldater tog sig in genom hans familjs köksfönster och meddelade att hans två söner skulle arresteras för stenkastning. Några minuter senare vaknade Muhammed och Omar, 17 respektive 14 år gamla, yrvaket i sina sängar. När Omar frågade om han kunde gå toaletten innan soldaterna tog dem med sig blev han eskorterad och vaktad av en militär med ett automatvapen inne på familjens lilla badrum.

RR6 Omar med sin pappa

När pojkarna en stund senare fördes ut på gatan låg deras 17-årige kompis Fathi med bundna händer och ögonbindel på marken. Första gången det hände honom var han 14 år, då blev han fängslad i tre månader och 15 dagar. Någon vecka innan han greps den här gången träffades han i armen av en israelisk gummikula. Han visar oss såret och förklarar att ”det var nära att kulan träffade min två år gamla brorsdotter som jag höll i famnen”.

De tre vännerna fördes sedan till en israelisk bosättning för att förhöras varpå Muhammed och Fathi släpptes på morgonen efter att ha fotograferats och lämnat fingeravtryck. När det gäller 14-årige Omar fick han veta att han skulle förflyttas till fängelset Ofer i avvaktan på rättegång. Under förhöret försökte de övertyga honom att signera ett dokument på hebreiska, ett språk han inte förstår. Omars pappa berättar för oss att hans son vägrade skriva under eftersom alla barn i al-Arub får lära när de är små hur de ska agera om och när de blir arresterade.

Efter fem dagar på en barnavdelning i fängelset fick Omar till slut komma tillbaka hem till sin familj eftersom militären inte kunde presentera några bevis mot honom. Även om det var så att Omar kastat sten, vilket han säger att han inte har gjort, är det oförsvarligt att skicka tungt beväpnade soldater för att ta barn från sina föräldrar mitt i natten.

UNICEF skriver i en rapport från 2013 om situationen avseende barn som arresteras och fängslas på Västbanken att:

”Illabehandlingen av palestinska barn i det israeliska militära fängelsesystemet förefaller vara utbredd, systematiskt och institutionaliserad. Mönstret inkluderar arresteringar av barn i deras hem mellan midnatt och 05.00 av tungt beväpnade soldater; att sätta ögonbindel på dem och att binda deras händer; samt att utsätta dem för fysisk och verbal misshandel under transporten…” [1].

Historien om bröderna Badawi och Fathi framstår i ljuset av UNICEF:s kartläggning som trovärdig. Deras berättelse är långt ifrån unik bland alla de barn och föräldrar som lever under ockupationen på Västbanken. Jag får bra kontakt med Omar under vårt samtal och när jag skämtsamt frågar om han föredrar mammas mat eller den i fängelset skrattar han och skruvar på sig.

”Mammas så klart”.

Bilder

1. 14-årige Omar Badawi som blev arresterad av soldaterna, på bilden tillsammans med sin far Salahaldin. Foto: Magnus Persson

1. Children in Israeli military detention – observations and recommendations. Sida 13-14 (min översättning). UNICEF (United Nations Childrens Fund). 2013. Hämtad: 2015-06-12  

Fler rapporter