–Varje dag är en ny dag. Mitt jobb är inte att vara rektor, utan att bygga människor. Jag planterar hopp i mina studenters inre. Rektor Djermi visar oss runt och poängterar vikten av allas rätt till utbildning.

 width=
Rektor Djermis skola har vunnit flera priser för sin skönhet. Foto: Ebba Å.

Mahmmoud Djermi är rektor på al-Mu’arrajat – Bedu al-Ka’abna Basic Co-ed School, en skola vid bergssluttningarna utanför Jeriko med 76 elever från förskola till årskurs nio. Han har varit rektor här sedan 2013 och det första han gjorde var att plantera träd och anställa kvinnliga lärare. Förklaringen han fick till varför det inte tidigare fanns lärare som var kvinnor, var att det inte fanns någon damtoalett.

–Kulturen och sederna i beduinbyarna är ibland mer utmanade än ockupationen. Men mitt fokus är på mammorna och att flickor ska ha tillgång till utbildning. Utbildar du en man så utbildar du en person. Om du utbildar en kvinna förändrar du hela byn, säger Djermi.

I ett av klassrummen berättar elever i årskurs ett vad de vill bli i framtiden, “Jag vill bli läkare och läka barn”, “Jag vill bli lärare och lära barn”, “Jag vill bli advokat för israelerna rev vårt hus tre gånger”.

Skolan har enligt Djermi 21 olika rivningsorder för byggnader och träd, den senaste från juli förra året. Enligt UNOCHA, FN:s organ för samordning av humanitära frågor, har ett femtiotal skolor på Västbanken och östra Jerusalem rivningsorder. Bakgrunden till besluten är att byggnaderna saknar tillstånd från israeliska myndigheter, tillstånd som i princip är omöjliga att få.

– Men vi bryr oss inte. Vi fortsätter. Vad är säkerhetsrisken gentemot Israel jämfört med en lekplats på skolgården? Vi palestinier är här och kommer stanna här tills vi får vår frihet. Om du inte förstår det kan du gå och dricka vattnet från Döda havet, säger Djermi.

Djermi besitter en stolthet, framåtanda och självklarhet som är smittande.
– Det som kommer är bättre än det som varit. Du kommer bygga din framtid på egen hand. Ingen annan kommer att bygga din framtid. Om någon river ner det du byggt upp – gråt inte, bygg på nytt.

 width=
Förmiddagsrasten tar slut och eleverna återvänder till klassrummen. Foto: Ebba Å.

Fler rapporter