Barnen springer omkring utanför huset i det vackra villaområdet alldeles vid Gazaremsan. Fåglarna sjunger och deras mamma Julia har precis packat en rosa och en blå ryggsäck full med saker för en dag på dagis. Ett sirenljud skär plötsligt genom luften och barnen stannar upp i sin lek.

De rusar in i familjens skyddsrum medan en raket från Gaza närmar sig. Deras mamma vet att de har 20 sekunder på sig innan raketen slår ner och hon tackar Gud att de inte hunnit åka iväg till dagis. Historien berättas av Julia Chaitin från fredsorganisationen En annan röst, då jag träffar henne i Sderot. Hon informerar också om att invånarna i området startade rörelsen för att många lider i konflikten mellan Israel och Gaza.

– Vi är alla traumatiserade och påverkas negativt av den oro som konflikten innebär för oss som bor i Gaza eller angränsande områden. Vårt försök att underlätta för dem som lider var därför att skapa ett forum för mänskliga kontakter mellan israeler och Gaza-bor, fortsätter Julia.

Hon berättar även att organisationen arbetar för att skapa dialog, genomföra ickevåldsaktiviteter och främja ömsesidig respekt mellan befolkningen i Gaza och Sderot.

– Vi är helt enkelt trötta, suckar hon, på att hela tiden vara rädda och fundera på om vi ska hinna ta våra barn till skyddsrummen eller inte. Samma tröttnad och rädsla finns hos våra kontakter i Gaza. Den är kanske till och med större där än hos oss, ”reflekterar hon.

– En annan röst arbetar därför för att skapa en drägligare tillvaro för oss som bor i Sderot och Gaza, säger en av hennes vänner, medan vi blickar ut över Gazaremsan från Israel. Den insikten fick mig att tillsammans med några vänner starta organisationen Ny profil. Vi kämpar idag därför för att varje person i Israel ska kunna anamma sin mänskliga rättighet att agera efter sitt eget samvete om de inte vill göra militärtjänst, säger Rut Hiller.

– Ni ska också veta att det är mycket svårt att vara kritisk mot militären och ännu svårare att öppet ta avstånd från dem. Karriär, familj och socialt liv påverkas om du väljer att inte göra lumpen av andra orsaker än dålig hälsa,” fortsätter hon.

Jag har även träffat Bryta tystnaden, ytterligare en organisation med kritisk inställning till den israeliska militären. Den består av soldater som hoppat av sin militära karriär för att de till exempel inte håller med den israeliska militärledningen i deras beslut.

– Medlemmarna i Bryta tystnaden ser bland annat kritiskt på den israeliska militärens agerande i Gaza och på Västbanken, säger Michael Anekin från organisationen.

Han berättar också att organisationen intervjuar soldater om deras erfarenheter från det militära livet, samt rapporterar om övergrepp och brott mot internationell rätt.

Medan vi står i gassande solsken och intervjuar skolbarn, som väntar på att jordbruksgrinden till deras by ska öppnas, förklarar han också vikten av att uppleva verkligheten tillsammans med dem som utsätts för olika typer av övergrepp. I detta fall barn som tvingas vänta flera timmar i otrolig hetta innan de kan ta sig hem. Intervjuer och undersökningar om övergrepp mot mänskliga rättigheter utförs också av den israeliska människorättsorganisationen  B’Tselem. Abdul Karim, som arbetar som rapportör för B’Tselem i Qalqilya-området, berättar för mig att det är mycket viktigt för dem att vara kritiska och undersöka all information de får från olika personer.

Detta är bara ett urval av olika israeliska organisationer som arbetar för fred mellan Israel och Palestina. Människorna i dessa organisationer arbetar för något de tror på och gör en otrolig insats. Särskilt med tanke på de uppoffringar som krävs för att de ska kunna verka för fred. Jag kan inte låta bli att undra hur många av oss som skulle orka engagera sig om vi visste att våra barn kunde bli lidande eller om vårt arbete stod på spel, vilket är fallet för flera av de fredsaktivister jag träffat.

Källorwww.othervoice.orgwww.newprofile.orgwww.breakingthesilence.org.il   http://www.btselem.org/English/About_BTselem/Index.asp

Fler rapporter