Tusentals palestinier grips och fängslas av israelisk militär varje år. Många av dem är barn och ungdomar. Juridikstudenten Muhammad hämtades i sitt hem mitt i natten.

 /></a><figcaption id=Akram Atallah Alayasa tillsammans med följeslagarna. Foto: K Jonsson

 Militären gör raider i palestinska byar för att gripa människor både på dagen och natten. Foto: K Jonsson- Sedan ockupationen inleddes 1967 har runt en miljon palestinier arresterats av israelisk militär. Det betyder att det rent statistiskt finns ett fall i varje familj, säger Akram Atallah Alayasa, ansvarig för internationella relationer på Commission of Detainees and Ex-Detainees Affairs, när följeslagarteamet besöker honom på hans kontor i Ramallah.
Kommissionen, som är en del av den Palestinska Myndigheten [1], har bland annat till uppgift att bistå med rättshjälp och med ekonomisk hjälp till de fängslades familjer.

Akram visar oss mycket statistik. Idag sitter ungefär 6500 palestinier fängslade, 57 av dem är kvinnor, 350 är barn [2]. Det finns 450 ”administrative detainees”, vilket innebär att en person hålls fängslad och att det finns en hemlig akt med bevis som endast domaren får se. Den fängslade vet inte hur långt straffet blir utan varje halvår bestämmer domaren om det blir förlängning eller inte [3]. Men vi pratar också om enskilda fall, vilket får mig att tänka på Muhammed, en ung palestinsk man som greps för några veckor sen och som vi träffade när han hade frigetts.

– De kommer på nätterna eftersom de då kan gå in ostörda i byn, sa Muhammad. Om du inte öppnar dörren direkt så slår de in den. Till oss kom de halv ett på natten och de tog både mig och min pappa. Jag förstod ingenting och jag visste inte vad de anklagade mig för.

Muhammad bakbands och togs till en israelisk bosättning och sen till en militärförläggning. Efter fyrtio dagar och nio förhör släpptes han mot borgen. Men domstolen kan kalla honom till nya förhör när den vill så länge förundersökningen pågår. Muhammad fick till slut veta att han är anklagad för att ha försökt döda en bosättare under ett tumult i hans hemby. Han säger att det inte finns några bevis mot honom och att gripandet är en del av militärens strategi för att skrämma och trakassera befolkningen.
Eftersom Västbanken är ockuperat av Israel lyder området under militära lagar och alla döms i militärdomstolar [4]. Men detta tillämpar Israel enbart för palestinier. Israeliska bosättare, som ju enligt artikel 49 i Genèvekonventionen befinner sig olagligt på Västbanken, döms i vanliga civila domstolar i Israel. Palestinierna placeras dessutom ofta i fängelser i Israel, vilket är ett brott mot artikel 76 i Genèvekonventionen, som säger att fångar inte får tas ut från det ockuperade området [5].

– Men jag ska fortsätta mina juridikstudier vad som än händer. Jag var tvungen att kontakta Internationella Röda Korset för att få ett intyg på att jag suttit fängslad, eftersom jag missade sluttentamen i december. Men tack vara intyget kommer jag att få göra om tentan, berättar Muhammed.

Trots Muhammads svåra situation är han inte uppgiven utan utstrålar envishet och tillförsikt om att han en dag blir klar med sina studier och kan börja jobba som advokat och hjälpa fängslade palestinier.
Muhammad heter egentligen något annat men vill inte att vi publicerar hans riktiga namn.

 /></a></p>

                    	<section class=

[1] Palestinian Government. Mission of Palestine in Denmark. Hämtad: 2018-04-14 [2] Press release 15 mars 2017. Palestinian Central Bureau of Statistics. Hämtad 2018-04-14 [3] Administrative detention. B´Tselem, 11 november 2017.  Hämtad 2018-04-14 [4] The Military Courts. B´Tselem, 11 november 2017. Hämtad 2018-04-14 [5] Convention (IV) relative to the Protection of Civilian Persons in Time of War. Geneva, 12 August 1949. International Committee of the Red Cross.  Hämtad 2018-04-14

Fler rapporter