Efter att ha varit hemma ungefär en månad har upplevelserna från min tid på Västbanken börjat sjunka in. Situationen i Gaza och på Västbanken är mycket svår i dagsläget och det har krävts vilja för att kunna gå upp i julbestyr och mys. Det är nu hög tid att jag ger er min sista rapport. Eftersom jag inte vill lämna er vid för våg med de intryck jag hoppas att mina tidigare brev givit kommer denna rapport handla om vad du kan göra om du vill engagera sig i situationen för människorna i Israel och Palestina.

Håll dig uppdaterad om situationen i Palestina och Israel – Hålla dig uppdaterad kan du göra till exempel genom att prenumerera på nyhetsbrev från Ekumeniska Följeslagar-programmet i Palestina och Israel som kommer ut en gång i månaden. Nyhetsbrevet innehåller utdrag ur texter skrivna följeslagarna och kort information om vad som händer i programmet. Nyhetsbrevet skickas ut elektroniskt, men det går även att få per post. Nyhetsbrevet beställs via hemsidan www.skr.org/seappi – Kolla på Följeslagarprogrammets hemsida för fler texter skrivna av följeslagarna. Där finns också information om att vara följeslagare och fotografier på nuvarande och före detta följeslagare.

Håll dig uppdaterad genom att läsa på israeliska och palestinska människorätts- och fredsorganisationers hemsidor. Till exempel Israel/Palestine Center for Research and Information (IPCRI) — www.ipcri.org och B´Tselem — www.btselem.org . De har även nyhetsbrev som man kan prenumerera på. Följ nyheterna från  regionen via hemsidorna Ma´an News Agency —  www.maannews.net/en och Haaretz — www.haaretz.com.

Sprid information. Dela ut broschyrer och material. Ekumeniska Följeslagarprogrammet i Palestina och Israel har en informationsbroschyr om programmet och skriften ”Med våra egna ögon” som innehåller texter skrivna av följeslagare. Materialet går att beställa genom programmets hemsida. Många av organisationerna bakom programmet producerar även eget material om situationen i Mellanöstern.

Tipsa andra om programmet och programmets material. Tipsa din förening, församling, organisation, skola eller bibliotek om att man kan låna någon av programmets utställningar. Vi har tre utställningar: ”Mamma”, ”Det handlar om rätt” och ” Hebron under ockupation”. Utställningen ”Mamma” är gjord av följeslagaren Britta Abotsi. Den består av bilder och citat av mödrar i Palestina och Israel. Utställningen ”Det handlar om rätt” är framtagen av Kristna Fredsrörelsen. Fotografierna är tagna av ekumeniska följeslagare och av fotografen Martin Adolfsson. Utställningen ”Hebron under ockupation” är gjord av följeslagaren Andreas Apell. Bilderna är från staden Hebron. Det är gratis att låna utställningarna, man betalar endast porto.

Bjud in mig till din förening, församling, organisation, skola eller bibliotek för att berätta om min resa.

Stöd israeliska och palestinska människorätts- och fredsorganisationer. De som jobbar för fred på plats i Israel och Palestina behöver all uppmuntran de kan få. Visa ditt stöd genom att skriva brev till israeliska och palestinska människorätts- och fredsorganisationer. Fråga gärna mig om tips på organisationer. Ge ett bidrag till israeliska och palestinska människorätts- och fredsorganisationer.

Be för fred. Människor i det Heliga Landet vill gärna att troende, oavsett religion, ber för fred i Mellanöstern. Uppmuntra din församling att inkludera böner för en rättvis fred i era respektive sammanhang. Gudstjänstmaterial finns på Följeslagarprogrammets hemsida.

Engagera dig i kampanjer för en rättvis fred. Flera av organisationerna bakom Ekumeniska Följeslagarprogrammet i Palestina och Israel driver kampanjer för en rättvis fred i Mellanöstern. Kontakta dem för mer information om vad de jobbar med just nu.

Skriv en insändare eller debattartikel. Använd dig av din nya kunskap och skriv en insändare eller en debattartikel i din lokala tidning, fackföreningstidning, organisationstidning eller något liknande.

Kontakta dina kommunalpolitiker eller riksdagsledamöter. Ta kontakt med dina kommunalpolitiker eller riksdagsledamöter och fråga dem hur de ser på Israel-Palestinakonflikten. Uppmana dem att driva frågan om en rättvis fred i Mellanöstern baserad på folkrätten.

Besök Israel och Palestina. Åk ned och se situationen med egna ögon. Studieresor arrangeras bland annat av studieförbundet Bilda.

Bli följeslagare. Den svenska delen av programmet (SEAPPI) rekryterar nya följeslagare två gånger per år. Om du är intresserad av att bli följeslagare rekommenderar vi ett besök på vår hemsida. Där hittar du mer information om uppdraget och ansökningshandlingar.

Fler rapporter