'- En ny generation av förlorade ungdomar håller på att växa upp här i Silwan. Jag lovar, hade drogerna funnits bland bosättarnas barn hade problemet varit löst på fem minuter. Så säger Abed, en av våra lokala kontakter från Silwan.

Silwan, eller City of David [1] som området också kallas, är ett av Jerusalems strategiskt viktigaste och mest omstridda områden. Pågående arkeologiska utgrävningar [2] som påstås bevisa Israels äganderätt över området försätter bofasta palestinier och deras familjer i en situation präglad av trångboddhet, fattigdom och social oro.

Osäkerheten och ovissheten påverkar familjers ekonomiska situation och relationer och sociala skyddsnät bryts ner och ersätts av ökad kriminalitet och drogmissbruk [3]. Silwans barn är de som betalar det högsta priset.

Vi träffar Waed, 24 år gammal, född och uppvuxen i Silwan. Hon arbetar som arbetsterapeut på Wadi Hilweh Community Center [4] där hon hjälper unga pojkar som blivit arresterade. För Waed är det en självklarhet att vilja stanna i Silwan trots att den svåra situation som hon och många andra befinner sig i.

Vi väntar på en grupp pojkar som snart ska dyka upp till dagens samtal. Waed sneglar ut genom fönstret och säger:

– Vi får se vilka som kommer. Ibland kommer alla, ibland ingen.

Idag regnar det så det är inte många som vill gå ut. Medan vi väntar småpratar vi lite. Waed berättar inte så mycket om sin egen situation. Alla i Silwan har något att berätta, någon förlorad familjemedlem, någon pappa i fängelse, någon syster eller bror som blivit arresterad. Vi vet att Waeds bror blev ihjälskjuten av en krypskytt för lite mindre än ett år sedan och att polisen inte hittat den skyldiga ännu.

Men innan vi hinner fråga henne om detta knackar det på dörren och in kommer tre dyblöta pojkar. Ena av pojkarna är Waeds yngsta patient. Han är sju år gammal och vill som sin pappa bli slaktare när han blir stor. Hans historia skiljer sig inte så mycket från alla de andra pojkarna i Silwan som blivit arresterade. Misstänkt för att ha kastat sten [5] greps han på vägen hem från skolan, hölls i förvar i några timmar, utan sina föräldrar, för att senare mot kvällen bli släppt. För oss berättar han helst om sin pappa och vilket fotbollslag som han tycker är bäst men hans mamma har kontaktat Waed för att han sängväter, sover dåligt om nätterna, har ångest och är rädd för att gå till skolan.

Att kriminalisera och arrestera minderåriga och att låta droger ta över Silwans gator är enligt Abed ett val som israeliska myndigheter gör.

– Jag tror att man medvetet vill skapa en generation som inte orkar göra motstånd. Då menar jag inte att kasta sten. Jag menar att försvaga oss så att vi till slut flyttar och slutar kämpa för att få bo kvar i Silwan.

När vi lämnar Silwan denna dag, som alla andra dagar, möts vi av en turistbuss fylld med exalterade besökare som ska beskåda de arkeologiska utgrävningarna som pågår. Tyvärr finns det ingen inbokad guidad tour med varken Waed eller Abed som kan berätta om vad dessa utgrävningar har kostat Silwans barn hittills.

1. www.cityofdavid.org.il/index.html , www.alt-arch.org/ 2. De arkeologiska utgrävningar som pågår i Silwan är kontroversiella. Kritiker menar att arkeologi används för att uppnå den politiska agenda där Israel kan öka sin kontroll av östra Jerusalem. www.haaretz.com/weekend/magazine/jerusalem-s-time-tunnels-1.357872 3. ACRI(2010) ’Human Rights in East Jerusalem; Facts and Figures’, www.acri.org.il/he/wp-content/uploads/2011/03/eastjer2010.pdf, p. 42-43 4. http://silwanic.net/ 5. www.btselem.org/publications/summaries/201012_caution_children_ahead

Fler rapporter