Utrikesminister Carl Bildt tror fortfarande på fred i Mellanöstern. Det sa han när han tisdagen den 8 april mötte Ekumeniska Följeslagarprogrammet i Israel och Palestina. Tillsammans besökte de bland annat Ibrahimimoskén i Hebron på Västbanken. Moskén är en mycket viktig plats för både judar och muslimer och är uppdelad i en synagoga och en moské. Det var här en israelisk bosättare sköt ihjäl bedjande muslimer 1994.

’- Carl Bildt frågade mycket om Följeslagarprogrammet, och vi fick beskriva för honom om vad vi gör i regionen, berättar Jacob Risberg. Tillsammans med Maria Gerhardsson Ståhl representerade han Följeslagarprogrammet vid besöket.

– Vi pratade framför allt om situationen i Jayyous, Yanoun och Hebron.

Efter besöket i moskéen guidades Carl Bildt genom den gamla delen av Hebron, där en liten grupp bosättare bor mitt i den palestinska staden. Palestinierna har spänt nät över gatorna för att skydda mot avfall och skräp som bosättare kastar ner från sina bostäder ovanför.

– Carl Bildt uttryckte att det är ett framsteg att de båda parterna nu talar direkt med varandra. Det faktum att han stannar två och en halv dag i ockuperat område tyder på att utrikesministern tar situationen i regionen på stort allvar, säger Jacob Risberg.

Följeslagarprogrammet tackade Carl Bildt för hans besök genom att ge honom den särskilda beiga väst som en följeslagare bär på sina uppdrag.

– Han verkade bli väldigt glad för den, berättar Jacob Risberg.

Läs mer om utrikesminister Carl Bildts besök i artiklar i Svenska Dagbladet och Dagen. Maria Roxberg

Fler rapporter