Det är fredagskväll på Jerusalem hotells uteservering. En oas i en stad där så mycket ont pågår, där så mycket hat frodas, där så mycket frustration härjar. Jerusalem – en stad i konflikt vars invånare har stort behov av att glömma vardagens bekymmer och få koppla av i goda vänners lag. På Jerusalem hotell möts “the locals“ för att umgås. För en stund kan de glömma vad som pågår i livet utanför. Här blandas de upp med turister, internationella hjälparbetare, ambassadfolk och journalister från hela världen. Människor som återkommer hit gång efter gång, år efter år.

Det finns många hotell i Jerusalem. Det finns de med lyxigare rum, exklusivare menyer och bättre service, men inget där du känner dig så välkommen som här. Efter några fredagar i Jerusalem tillhör du familjen. Du blir en av dem. Stammisarna, som alltid sitter vid samma bord, hälsar glatt när du kommer in i lokalen. Har du uteblivit en vecka undrar de oroligt var du varit. Har du födelsedag släcks lyset plötsligt, en tårta bärs fram och de sjunger Happy birthday to you. De får dig att känna dig speciell. Att känna dig hemma. Il beet beetak. Vårt hem är ditt hem. Den ryktbara palestinska gästfriheten.

Röken från vattenpiporna ligger tät som en dimma över lokalen. Det luktar sött. Godare än cigaretter. I taket hänger stämningsfulla lyktor. Längs väggarna slingrar sig vinrankor. På sommaren rullas taket av och vi sitter direkt under stjärnhimlen. Musikerna spelar de smäktande arabiska kärlekssångerna på sina traditionella instrument. Samma musiker varje vecka. Samma visor varje vecka. Stammisarna kan orden och sjunger med med starka röster. Ju längre kvällen skrider desto starkare blir sången. Har man tur övergår den även i dans. Män dansar med män och ibland får de någon modig kvinna med sig upp på “dansgolvet” mellan borden. Är det för trångt ställer man sig på sin stol och dansar.

Lokalen är fylld till bristningsgränsen. Servitörerna har svårt att utföra sitt jobb. Det är inte lätt att ta sig fram mellan de spontant dansande restauranggästerna som blir allt fler ju senare på kvällen det lider. Men ingen klagar. På Jerusalem hotell är maten inte det viktigaste. Det goda sällskapet och den magiska atmosfären är vad man kommer hit för. Musiken bär långt i natten. Den drar till sig nyfikna oinvigda, men för att få ett bord här måste du ha bokat flera dagar i förväg. Nybörjare som inte vet om detta får snällt vända i dörren och pröva sin lycka en annan kväll. Men det är värt att komma tillbaka. En fredagskväll på Jerusalem hotell är en unik upplevelse man inte glömmer i första taget.

Fler rapporter