De kämpar med hjälp av lagen i domstol för att få återvända hem till sin by, sin mark och sina hem. Nu blockerar militären vägen, men familjen kämpar vidare och tänker inte ge upp.

 /></a><figcaption id=Den blockerade vägen in till Shoshahla, Foto: C. Davidsson

Byn Shoshahla, belägen nära Betlehem, var under flera år öde och har en bosättning precis intill sig. Människor som en gång bodde i byn tvingades av den israeliska militären att lämna byn efter 1967, den sista boende lämnade byn 1985. Men under 2015 bestämde sig en eldsjäl att återvända till byn, till sitt hem och sin mark, han heter Mohannad Sahla.

Mohannad arbetar med att renovera byggnaderna som en gång var familjens hem. Familjen har länge haft ärenden i domstolen om ägande av marken samt en order om att de inte får bygga på marken vilken är lokaliserad i område C. Västbanken är uppdelad i tre områden som benämns som område A, B och C, ca 300 000 palestinier bor inom område C som är under fullständigt israelisk kontroll [1]. Då familjen har alla korrekta dokument och tar alla ärenden genom domstol med en advokat så har familjen hittills lyckats stanna på området. Detta har gjort att även tre andra familjer arbetar på att återvända till byn, vissa sover nu där några nätter i veckan.

Efter att vi har fått information om att militären har blockerat den enda vägen som leder upp till byn åker vi idag till Mohannad och hans familj på besök. När vi stiger ut ur bilen längs vägen hinner vi knappt påbörja vår vandring till byn innan en annan man känner igen följeslagarvästen vi har på oss och hoppar ut ur sin egen bil för att tala med oss. Denne man förklarar att även hans by har drabbats av blockad av den väg som leder upp till den byn, precis som i Shoshahla. Vi får kontaktuppgifter till en person som talar engelska som vi kommer kontakta för mer information om händelsen för att se om vi kan besöka byn vid senare tillfälle.

Nu klättrar vi upp för kullen då vi inte kan använda den vanliga vägen. Det är branta backar och lös mark som gör det svårt att ta sig upp. Väl uppe vid byn och Mohannads hus möter vi hans far Saad Sahla som sätter sig ned med oss och berättar. För två veckor sedan kom militären och placerade stora stenblock vid ingången till vägen vilket omöjliggjorde för familjen och de andra boende att ta sig till byn. De boende lyckades skapa en väg runt blocken då de gick att rucka på, detta ledde till att militären kom för två dagar sedan, grävde upp vägen och satte dit fler stora stenar. Vägen är nu obrukbar och familjerna måste ta sig in och ut från byn samma väg som vi klättrade på eller gåendes längs den förstörda vägen som är mycket längre.

– När militären blockerade vår väg vid ett tidigare tillfälle så upptäckte Mohannad det när han skulle köra sin dotter till skolan. Mohannad körde då sin bil till vägen som leder in till bosättningen och blockerade den med sin bil och sa att han tänkte stå där tills de hade tagit bort spärren på vägen till Shoshahla. Det slutade med att en bulldozer kom och öppnade vägen igen och Mohannad körde hem. Det är som att leka katt och råtta. – berättar Saad genom en tolk.

Saad berättar även att familjen genom lag har bevisat att marken är deras, att militären försvårar resan in till byn med blockering av vägen – tror Saad är deras sätt att försöka få familjerna att tröttna på tillvaron i byn och återigen lämna området. Familjen tänker inte lämna området, de kämpar genom lagen för att få återvända och stanna, för att få fler familjer att flytta tillbaka hem.

 /></a><figcaption id=Saad och följeslagare sitter ner och pratar vid deras hem, Foto: C. Davidsson

 

1. OCHA, 2017, Occupied Palestinian territory humanitarian facts and figures, sida 12

Fler rapporter