Internationella Röda korset, journalister, israeliska fredsaktivister, samt vårt team av följeslagare i Jordandalen är på plats, men det är för sent. Beslutet är redan taget. Efter år av dagliga hot och trakasserier från bosättare tvingas 29 palestinska familjer lämna marken som de äger och som varit deras hem i generationer.

Beslutet att lämna Ein Samiya togs efter att bosättarnas trakasserier och våld som de utsatt byborna för de senaste fem åren ökat till skrämmande nivåer. Bosättare från närliggande utposter har övervakat byborna ständigt, med attacker näst intill varje natt. De har kastat stenar, invaderat hem och fysiskt skadat människor som bor i Ein Samiya. 1Läs om utposter här: Ord och begrepp – Följeslagarprogrammet (foljeslagarprogrammet.se)

Sista droppen var när en flock med 75 får och getter stals mitt på ljusa dagen framför bybornas ögon, när israelisk polis tittade på. Bosättare tog sig in i byn natten innan, för att ta kort på flocken, för att sedan felaktigt hävda för polisen att det var deras får och getter som blivit stulna av personer från Ein Samiya. Under de fem år som gått när flera israeliska utposter blivit byggda runtomkring byn, har folket i Ein Samiya fått se hur deras totala flock på 2 500 får och getter minskat till 500. Utposterna är olagliga även under israelisk lag, men den israeliska regeringen har inte vidtagit några effektiva åtgärder mot dem2 ‘Better to die there’: Palestinians mourn Ein Samiya displacement | Conflict News | Al Jazeera.

Natten efter att fåren stals, tog sig bosättare in i byn igen för att attackera de fåtal människor som fortfarande var kvar i byn, de försökte fly – bara för att stöta på andra bosättare som var positionerade på andra ställen för att attackera dem. Under vårt andra besök i byn på två dagar får vi se vad bosättarna åstadkom. Bosättarna har vandaliserat skolan som är finansierad av Europeiska unionen. Förutom den vandaliserade skolan, möts vi av ett tomt Ein Samiya, som för bara några dagar sedan var hem för 29 familjer.

Bild på ett tomt Ein Samiya, byn där det bara för några dagar sedan bodde omkring 200 personer. Foto: Tobias

Människor från byn efterfrågar närvaro från israeliska människorättsaktivister 24/7 medan byborna packar ihop för att flytta. Vi hjälper till att lösa av dem då de befunnit sig i byn hela natten. Under våra nio timmar bevittnar jag hur mindre lastbilar, traktorer med släp, löser av varandra fullpackade med alla ägodelar. Byborna lämnar inte för några dagar, utan de lämnar sina hem för gott. Nu finns risken att vad som hände Ein Samiya, kommer signalera till andra bosättare att använda samma metod på palestinska samhällen.

Flyttlass med ägodelar lämnar Ein Samiya. Foto: Tobias

Efter att bosättarna framgångsrikt lyckats fördriva byborna i Ein Samiya, ger de nu sig på de palestinska jordbrukarna runtomkring. Vi bevittnar hur bosättarna släpper ut sina kor för att beta på de palestinska jordbrukarnas mark, samt hur de natten innan har förstört växthus, odlingar och tält som tillhör palestinska jordbrukare.

Vi träffar en äldre palestinsk kvinna som på avstånd ser vad bosättarna gör med hennes mark. Med tårar i ögonen tittar hon mig i ögonen och säger:
– Jag är en gammal kvinna som lever ensam, jag vill ingen illa, jag brukar min mark med mina egna händer. Bosättarna förstör den lilla mark jag har, och det är vi palestinier som straffas.

Ett av flera aprikosträd som blev förstörda av israeliska bosättare under kvällen de vandaliserade de palestinska jordbrukarnas mark. Foto: Tobias

Som följeslagare i Jordandalen ser man ett tydligt mönster av samarbete mellan bosättarna, armén och den civila förvaltningen för att tvinga palestinska samhällen direkt, eller indirekt, att lämna sina hem, vilket är ett tydligt brott mot internationell lag.

Under våra nio timmar i Ein Samiya, tillbringar jag en del tid med barnen i byn. De lär mig räkna på arabiska och jag försöker lära dem räkna på engelska. De är spralliga precis som barn är, lyckligt ovetande om vad som väntar dem. Min barnsliga sida rycks med i deras energi, men samtidigt väcks en stor klump i magen när jag tänker på att dessa barn precis blivit berövade de grundläggande tryggheter som varje barn i världen förtjänar, ett hem, en skola att gå till varje dag. Detta är tyvärr den bistra sanning som många barn riskerar i Jordandalen, med de aggressiva bosättarna vars mål är att successivt ta över land, som är hem för palestinska samhällen.

Fler rapporter