Vi är på väg till familjen Aram så att de kan vittna om husrivningen. De bor i området Masafer Yatta, den sydligaste delen av Hebrons dalar, precis på gränsen mellan Västbanken och Israel. – De river våra hem och vi bygger upp dem igen.

 /></a><figcaption id=Issa Jamil Abu Aram bor i byn Halawe i den israeliska militära zonen. Foto: Eva Salomon

Mjuka kullar med uttorkade flodbäddar i dalgången brer ut sig när vi skumpar fram på en stenig markväg. Landskapet är målat i umbra och ockra med klarblå himmel. Åker och betesmark i dalgångarna är en av de bördigaste på Västbanken. Israels ockupation berövar palestinierna drygt 60 procent av resurserna mark och vatten för att bedriva jordbruk [1]. Högt däruppe seglar en falk. På sluttningarna ser vi tält och väderskydd. De palestinska jordbrukarfamiljerna bor utspridda. Orsaken är att man måste bo på sin mark och bedriva jordbruk för att inte riskera att den ockuperas av israeliska bosättare [2].

Byn Halawe med nio familjer ligger i ett israelisk militärt område [3]. Familjerna har stora svårigheter att bruka sin jord och valla får och getter på betesmarkerna. Arbetet styrs av var, när och hur militären genomför övningar i området. Familjerna berättar att de upplever husrivningar, tidsödande förbud att lämna byn under pågående militärövningar och risken att tvångsförflyttas permanent.
Issa Jamil Abu Aram, en man i 25-årsåldern tar emot oss i Halawe och visar vägen till huset som revs förra veckan. Vi sätter oss ned och bjuds på sött te bredvid förvridna armeringsjärn och krossad betong.

Så pekar han på ett hus precis bredvid,

– Den israeliska militären sa att det huset också ingår i samma rivningsorder, så de kommer tillbaka.

Jag frågar vad Issa tänker om det. Han tittar på mig med beslutsam och stadig blick.

– De river våra hem och vi bygger upp dem igen.

Nu är Issa, hans fru och två barn på ett och ett halvt år samt fyra månader hemlösa. Issa berättar om vad som hände.

– På eftermiddagen kom fyra militärjeepar, åtta israeliska soldater och en bulldozer. Vi fick några minuter för att plocka ut en del saker. Sedan blev vi kvarhållna i ett annat tält medan bulldozern förstörde huset. Efter rivningen satt militärerna kvar här utanför tältet i tre timmar, för att visa att de kan göra så.

Vi byter telefonnummer så att Issa kan ringa när nästa husrivning sker. Det enda vi kan göra är att sprida hans vittnesmål.

Vägen hem är plötsligt blockerad av stenblock och jord. Ett vanligt sätt för israelisk militär att försvåra palestiniernas resor. Omvägen blir en hoppig bilfärd genom stenig terräng som fortsätter på obefintliga hjulspår innan vi når en bilväg.

 /></a><figcaption id=Den israeliska militären rev huset som Issa Jamil Abu Aram, hans fru och två små barn bodde i. Foto: E. Salomon
[1] UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development). The Besieged Palestinian Agricultural Sector, sida i. September 2015. Hämtad 2017-12-02 [2] B’tselem. The south Hebron Hills. Published: 01 January 2013.  Hämtad 2017-12-02 [3] OCHA (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs). Firing zones and risk of forcible transfer. 4 July 2017.  Hämtad 2017-12-02

Fler rapporter