Det är inte ofta vi följeslagare träffar israeler och palestinier tillsammans, speciellt inte två bästa vänner. Men vi hade förmånen att få träffa Tuly och Sulaiman på ett möte med Combatants for Peace, en israelisk-palestinsk ickevåldsorganisation som sedan 2006 kämpar för att få ett slut på ockupationen. [1][2][3]

 /></a><figcaption id=Sulaiman och Tuly berättar om sina personliga upplevelser för följeslagarna. Foto: K. Jonsson

Tuly Flint är en före detta israelisk soldat som var stationerad på Västbanken. Efter 16 år i armén lämnade han soldatlivet och gick med i Combatants for Peace.

– Jag tyckte själv att jag var en mänsklig soldat, jag begick inga övergrepp och jag uppmanade mina mannar att följa regler och behandla människor väl. Jag ville förändra systemet inifrån. Men det gick inte, och undan för undan växte insikten fram att våld aldrig fungerar för att lösa konflikter. Mitt engagemang i Combatants for Peace har varit en del i en slags läkningsprocess efter alla år i armén.

Idag har Tuly många palestinska vänner som han har fått genom Combatants for Peace. En av dem är Sulaiman Khatib, som också är med på mötet. Att det är äkta vänskap går inte att betvivla. De båda männen skrattar och skojar med varandra. De kramas och berättar att de alltid blir på så bra humör när de ses.

Sulaiman är en av grundarna av Combatants for Peace. Han är palestinier och satt fängslad i tio år efter att som 14-åring ha knivhuggit en israelisk soldat för att stjäla hans vapen. Under fängelsetiden var han med i flera hungerstrejker och upptäckte då ickevåld som metod. Han satt ofta i fängelsets bibliotek och studerade, och han började intressera sig för fienden, läste om judarnas historia och lärde sig hebreiska. Men det som verkligen fick honom att ändra åsikt om israelerna var när han såg filmen Schindler´s List.

– Jag insåg att jag hade misstagit mig på vem som är fienden. Jag hade trott att det var det israeliska folket, men nu förstod jag att vi har en gemensam fiende: hat och rädsla. Om vi kunde förena oss mot dessa fiender så skulle vi tillsammans kunna få ett slut på konflikten.

Combatants for Peace var till en början en organisation bestående av före detta israeliska soldater och palestinier som tidigare kämpat med vapen. Idag kan vem som helst vara med. En av de viktigaste aktiviteterna är att föra samman israeler och palestinier i grupper där de får en chans att lära känna varandra. Man håller också föreläsningar för allmänheten, gör studieresor och politisk teater. Och varje år arrangeras en israelisk-palestinsk minnesdag för alla konfliktens offer.

Hur den konkreta politiska lösningen ska se ut vill inte Tuly och Sulaiman uttala sig om. Det finns många möjliga lösningar på det, säger de. Det viktiga är att skapa dialog mellan israeler och palestinier och att få ett slut på konflikten.

Strax innan mötet är slut frågar en av följeslagarna om det har någon betydelse att vi följeslagare finns på plats.

– Ni är oerhört viktiga, svarar Tuly. Soldaterna tycker att det är mycket jobbigt att ni är där och kollar hur de sköter sitt jobb. Och det får dem att inte begå övergrepp.

 /></a><figcaption id=Dokumentären ”Disturbing the Peace” från 2016, handlar om Combatants for Peace. Bild: Combatants for Peace (c)

Fler rapporter