Ett israeliskt perspektiv på ockupationen.

– Jag kände inte till ockupationen tills jag var 18 år, berättar Dani Brodzky.

Vi sitter 19 följeslagare i en ring runt Dani. Han är en israelisk man som jobbar för Rabbis for Human Rights, en människorättsorganisation som bland annat verkar för att brott mot mänskliga rättigheter inte ska ske i Palestina. Syftet med föreläsningen är att ge oss följeslagare en bättre förståelse för hur israeler ser på Israels ockupation av Palestina.

Rabbis for Human Rights logga.

Va? Hur kan det vara möjligt att inte varenda människa i hela Israel känner till ockupationen, den är överallt! Innan jag hinner räcka upp handen viftar en kvinna mitt emot med sin.

– Hur skulle jag kunna veta? fortsätter Dani efter att ha sett våra bestörta ansikten. Vem skulle berätta för mig? I skolan får vi inte lära oss att det är en ockupation. Och som barn läser man inte tidningen. Muren la jag inte märke till. Jag menar, vet man inte om att det är en ockupation så är en mur bara en mur.

Kvinnan mittemot viftar igen. Såg du inte hur palestinier blev trakasserade och misshandlade av soldater? Det händer ju hela tiden!

– Nej. Ni måste förstå. Samhället är uppdelat. Det finns en viss aura kring vissa områden, såsom östra Jerusalem, dit man som israel helt enkelt inte går. Och går man inte dit så kommer man inte se övergreppen mot palestinier.

Samtalet byter riktning. I Israel är militärtjänstgöring obligatorisk för både män och kvinnor. Tjänstgöringen är tre år för män och två för kvinnor och startar direkt efter gymnasiet.

– I militären ljuger de för dig om situationen, berättar Dani, som själv lyckades komma ur att tjänstgöra.

Dani Brodzky. Foto: Privat.

Det här får mig att minnas en interaktion jag själv haft med en soldat som vaktade en vägspärr. Han berättade för mig att syftet med vägspärren var att skydda oss mot ”farliga araber”. Och det är något jag hör återkommande, hur ordet palestinier byts ut mot arab. Och hur ord som farlig lättvindigt hakas på. Jag ser detta som tydligt rasistiskt . Människorna som soldaten syftade på var i själva verket invånarna i en av de byar som följeslagarna besöker.

Utöver Dani får vi följeslagare träffa israeler från en rad olika organisationer och perspektiv. Och jag slås av bredden av åsikter och uppfattningar. Flera av de israeler vi möter delar vår bild av ockupationen medan andra inte ens erkänner att det finns en ockupation.

Det är viktigt att inte dra alla israeler över en kam eller att se dem som fiender. Israel är en del av problemet, men också en del av lösningen när det kommer till den nästintill omöjliga situation som människorna i Palestina befinner sig i.

Fler rapporter