Kl 02.30 igår morse bröt sig en styrka ur IDF- Israel Defence Forces, in i hemmet hos Sami och Sherim Safa. Operationen pågick i tre timmar. Mycket i lägenheten förstördes men ingen arresterades.

Sami och Sherin Safa gifte sig för två veckor sedan. I Palestina måste mannen spara åtskilligt för att kunna ha ett stort bröllop med olika förfester. Brudgummen ska ha pengar till smycken till bruden och framförallt måste han ha iordningställt en lägenhet eller ett hus som de kan bo i. Lägenheten ska vara utrustad.

Sami hade gjort i ordning lägenheten i sina föräldrars hus, Abdullah Tif Safa och Talal. Stor vacker säng i sovrummet och soffor och TV i vardagsrummet. Tvättmaskin och allt som man som ungt par kan behöva. Klockan var omkring 02.30 och Sherin befann sig i duschen. Hon tyckte att hon hörde ett ljud utifrån. Hon kikade ut genom badrumsfönstret och stirrade rakt in i ansiktet på en kamouflagemålad soldat. Hon började skrika och Sami vaknade. Samtidigt slog soldater in dörren och stormade in.

Samma sak inträffade på övervåningen där Samis mamma, pappa och sex syskon befann sig. Soldaterna krävde at få se ID-handlingarna och tvingade ut alla på gatan där de fick stanna. Soldaterna började söka igenom lägenheterna. De tömde garderoberna, välte möbler, de slog sönder datorerna och elskåpet. Anledning till den militära operationen och all förstörelse var att finna en person från området som man trodde gömde sig i huset. Detta hade familjen ingen aning om där de satt ute på gatan och hörde vad som pågick. En av döttrarna försökte prata med soldaterna genom att fråga om de kunde engelska, men enda svaret hon fick var ”Shut up”, och en spottloska i ansiktet.

Efter operationen som pågick till 05.30 fick familjen frågan om de visste var den eftersökta personen var. Ingen av familjemedlemmarna blev arresterad, inget annat än hårdisken blev bortfört, men mycket i huset blev förstört. Alla inblandade blev chockade.Vi blev kallade till platsen av Abdul Karim Sadi, som arbetar för B´Tselem, en israelisk människorättsorganisation. ”Det handlar bara om att markera makt och skapa osäkerhet. Familjen har inga medlemmar som suttit i fängelse tidigare och är misstänkta. Däremot har pappan drabbats av en hjärtinfarkt tidigare och ett av barnen har epilepsi och nu har detta inträffat. Vad ska man säga och vad kan de göra? En hjälp som finns är att ni skriver och berättar om allt som sker”, säger han. Vad känner de efter en natt som denna? Chock och förtvivlan och ännu en spik i förödmjukelsens kista.

Fler rapporter