En kakelfabrik blev ett konstgalleri i östra Jerusalem. När de pausade verksamheten efter 7 oktober 2023, visste de inte hur de skulle fortsätta. Men de hittade ett nytt sätt att involvera palestinier i konst och kultur.
På en datorskärm får jag se flera videoklipp från palestinska konsertkvällar förra året i östra Jerusalem. Det är från takterrassen och källaren till konstcentret Al Ma’mal Foundation. Det ligger i det kristna kvarteret i Gamla stan. Shireen Mufdi som är programansvarig på stiftelsen Al Ma’mal Foundation klickar upp video efter video från deras konsertkvällar. Vissa gånger har det varit pianister och cellister som spelar klassisk musik. Eller Open mic-kvällar där unga palestinier som inte känner varandra, kan spela i band och sjunga tillsammans. En gång har de också haft en fullsatt spelning med en känd hiphop-artist från Ramallah, SYNAPTIC. Ungdomar trängs i kön utanför och gråter för att de inte får se honom uppträda.
– Jag saknar de här tiderna, säger Shireen.
Efter 7 oktober 2023 sätter de sin verksamhet på paus. Innan det anordnar de regelbundet konserter, vernissager och panelsamtal på Al Ma’mal Foundation. På de vita tegelväggarna hänger tavlor med motiv från Gamla stan.
– Det här är vår första utställning sen dess, berättar Shireen och pekar mot tavlorna i galleriet.
Flera av konstnärerna som brukade ställa ut sin konst på centret kommer från olika delar av östra Jerusalem, Västbanken och Gaza. Bland annat den palestinska konstnären Heba Zagout, som blev dödad i en israelisk flygräd den 18 oktober 2023.
– Vi förlorade Heba, säger Shireen Mufdi. Hon var en väldigt viktig konstnär från Gaza. Hon skulle ha varit en del av en grupputställning i december förra året.
Det blir svårt för Al Ma’mal Foundation att fortsätta hålla utställningar när konstnärerna de vill stötta befinner sig i Gaza. Dels för att de sörjer med palestinier i Gaza. Dels för att det inte känns lämpligt att hålla allmänna sammankomster.
Huset är en gammal kakelfabrik som sedan slutet av 1800-talet drivs av den palestinska familjen Kassicieh. Men efter att Israel ockuperade östra Jerusalem 1967, förbjuder myndigheterna fabriker i Gamla stan. Lokalerna stod tomma fram till 1998, då den palestinsk-armeniska konstkuratorn Jack Persekian startade Al Ma’mal Foundation. De renoverade huset, vilket krävde många förhandlingar med den israeliska antikvitetsmyndigheten. 2012 stod huset färdigt och Al Ma’mal Foundation flyttade in och kunde börja ställa ut konst.

Men efter 7 oktober 2023, vet de inte längre vad de ska göra. Konstcentret började anordna stängda filmvisningar med palestinska filmer. Dit kommer studenter från östra Jerusalem varje torsdag. Alaa Dayih, är filmkoordinator på Al Ma’mal Foundation. Hon kombinerar visningarna med att föreläsa om filmspråket som används i varje film:
– De flesta av oss exponeras för kommersiell film, och även turkiska TV-serier. Men genom konstfilm kan vi se vilka känslor som regissörerna vill kommunicera till publiken, med verktyg som ljussättning och kameravinklar. Det får människor att tänka. Så det är inte bara underhållning.
Ibland bjuder hon också in regissörer för att prata med publiken, antingen över videochatt eller på plats. Under våren 2024 märkte de hur fler och fler palestinier kom dit. Och vissa filmvisningar blev helt fullsatta.
I maj 2024 öppnade de upp filmklubben för allmänheten. De startade också en film- och konstskola.
För Shireen Mufdi, programansvarig, så blev det här en viktig förändring i deras synsätt.
– Särskilt i den nuvarande situationen har det varit viktigt. Alla behöver tänka på något annat än kriget och på nyheterna som alltid går på TV och är runt oss. För att vi ska kunna fortsätta leva.
De började även hålla filmworkshops för barn i Gamla stan och i Silwan. Barnen är i åldrarna 7-9 och 12-14. Shireen ser hur barn som kanske tidigare har upplevt trauma, kan ha våldsamma beteendemönster. De agerar ut och kan slå varandra och skrika. Men efter att hon tog in en konstterapeut, märker Shireen att eleverna blir lugnare. Barnen får en möjlighet att uttrycka sig själva och att bearbeta saker som de upplever.
– Palestinier från Gamla stan och östra Jerusalem brukade komma hit för att bara titta på konst. Idag kan de vara med och skapa konst, säger Shireen.
Al Ma’mal Foundation är idag inte bara ett konstcenter. Det är också en plats för gemenskap.
De har också börjat ge större utrymme för palestinska konstnärer som jobbar med dans, musik, bild och film här. Konsten kan vara en tillflykt, men även ett sätt att uttrycka sina känslor. Inte nog med det, det blir dessutom en plats där människor kan samlas under svåra tider. Oavsett har det blivit ett viktigt inslag i östra Jerusalem.
Genom att dela den här informationen är du med och bidrar till att skydda människorna det handlar om.