Det är fredag och demonstrationsdag. Konstruerandet av säkerhetsbarriären pågår för fullt i byarna runt Betlehem. Detta medför för många byar stora förluster av land och stora svårigheter att få tillgång till sina marker. Varje fredag anordnas således en ickevåldsdemonstration i någon av de för tillfället mest utsatta byarna. Lokalbefolkningen önskar internationell närvaro på dessa demonstrationer, som ibland kan vara stillsamma, men som ofta slutar i konfrontation med israelisk militär.

Jag förbereder mig i köket med vatten, lök och handduk. Demonstrationen kan bli våldsam och de israeliska soldaterna använder då tårgas. Jag tar en passiv och observerade del i demonstrationen, men tårgasen tar ingen hänsyn till det. Solens strålar värmer och vi promenerar iväg till mötesplatsen för avfärd till byn Umm Salamone. Flera taxibilar finns på plats och vi reser iväg tillsammans med en palestinsk man som organiserar demonstrationerna.

Efter ca 5 minuters resa blir vi stoppade i en ”flygande vägspärr”, men tack vare våra internationella pass är vi strax på väg igen. Efter ytterligare 10 minuters resa är vi framme i Umm Salamone, och vi möts av tacksamma byinvånare och media. Ett demonstrationståg börjar lugnt vandra längs med vägen, men det dröjer bara någon minut innan ca 15 israeliska militärjeepar dyker upp. Strax är det lika många israeliska soldater som demonstranter på vägen. Demonstranterna blir beordrade av vägen och ett brutalt knuffande uppstår.

Snart har vi nått fram till målet för demonstrationen, mark som byn kommer att förlora om muren byggs som planerat. Här fortsätter knuffandet och skrikandet. Demonstranterna föses längre och längre bort ifrån vägen. De israeliska soldaterna radar upp sig på linje, och bestämmer att den som försöker passera linjen arresteras. Media knuffas undan och bråk uppstår. Jag kilar upp på en höjd för att fota, men omedelbart kommer två soldater springandes. Uppenbarligen fick jag inte vara där… Jag tar mig tillbaka mot folkhopen igen. Två journalister arresteras. Demonstrationen avslutas med bön framför soldaterna, innan vi går tillbaka till väntande taxibilar. På vägen tillbaka passerar en bosättare oss i sin bil. Han siktar på oss med sitt vapen, som han har med sig…

Fler rapporter