På avstånd är det svårt att avgöra om människan i hörnet är vid liv. Det som syns är att det är en illa medfaren ung man med ögonbindel och förbundna händer. Runt honom står flera beväpnade soldater — högst sannolikt jämngamla med den medvetslöse.

Intill ett elskåp vid vägspärren Checkpoint 56 ligger en orörlig kropp omgiven av tre soldater. Den växande skaran av palestinierna som bor i området vill veta vem det är som ligger där. Vems anhöriga ska kontaktas? När jag gör ett stillsamt försök att närma mig och fråga om namnet på den slagne får jag ett bestämt ”backa, backa” till svar. Jag backar.

Detta är en vanlig torsdagseftermiddag i Hebron och invånarna är fortfarande ute på gatorna. Minuter går utan att någonting händer. Plötsligt kommer fler soldater till platsen och två av dem bär in den medvetslöse mannen i ett militärfordon. Han visar inga livstecken och soldaterna gör sitt yttersta för att skymma honom och strax är fordonet borta. Långt före ambulansen har hunnit fram.

”Det var många soldater, jag skulle gissa på femton stycken, som stod i en ring runt killen och slog honom. Jag gick fram för att försöka se ansiktet och frågade vad som hänt. Då fick jag ett gevär riktat mot mig och var tvungen att backa”, berättar Edess Zahdeh som bevittnat misshandeln.

Edess Zahdeh är palestinier och bor några hundra meter från vägspärren där den unge mannen, som uppskattas vara i 17-årsåldern, slogs medvetslös. Jag frågar Edess Zahdeh om det är okej att jag tar en bild på honom och använder hans namn i den här texten. Han tar min hand och säger med en lugn röst: ”Jag är inte rädd. Vi måste våga berätta om vad vi ser och visa att vi inte blir skrämda.”

När jag senare lämnar familjen Zahdehs hus tillsammans med två andra följeslagare möter vi ett par unga soldater på en av Hebrons ödsliga gator. De är på gott humör och undrar varifrån vi kommer. Samtalet ändrar snabbt ton när jag frågar om de råkar veta vad som hände tidigare vid vägspärren. ”Någon palestinsk kille attackerade soldaterna”, säger den i sällskapet som pratar bäst engelska. Mer svar än så får vi inte för plötsligt är alla soldaterna på väg bort och det är uppenbart att frågan var ovälkommen. Vad som var orsaken till ett den unge mannen låg orörlig med ögonbindel och förbundna händer vid en av Hebrons många vägspärrar denna novembertorsdag är ännu oklart. Historierna går isär, som så ofta när det gäller konflikten mellan Israel och Palestina.

Fler rapporter