– Det är helt omöjligt för oss att få vattnet, hur mycket vi än betalar! Ge oss ett pris så betalar vi! Men även om vi vill betala så kan vi inte få vattnet. Hur kan det vara olagligt att ha vatten? Alla behöver ju vatten för att kunna leva.

 width=
Mahmoud Kaabne kollar ut över bosättarnas mark. Dessa bosättare har tillgång till vatten, något som Mahmoud inte kan få på laglig väg. Foto: D. Falk

Jag kollar igenom mina senaste vattenräkningar från Sverige och konstaterar att det inte är många hundra kronor per år som går till vatten. Detta samtidigt som jag möter folk på Västbanken som inte ens kan få tillgång till vatten, även om de är villiga att betala ett högt pris för det. Ett av alla dessa exempel är beduin-herden Ali Jaresh, som vittnar om en vardag där tillgång till vatten är en osäkerhet för de palestinier som lever i Jordandalen. Han berättar att säkerhetspersonal från det israeliska vattenbolaget Mekorot kom till hans hem förra sommaren tillsammans med militären. De tog hans pump och förstörde hans vattenrör.

 Vi sa till dem; Vad vill ni att vi skall göra? Vi behöver ju vatten. Ge oss ett alternativ där vi kan betala för vatten så betalar vi!, säger Ali Jaresh.
Något sådant alternativ fick de inte.

Många av dem jag träffar berättar om en situation där tillgången till vatten är begränsad för de palestinier som bor i Jordandalen. Om och om igen får vi höra vittnesmål om problemen som israeliska myndigheter skapar på de ockuperade områdena kopplat till vatten. Herden Mahmoud Kaabne är ytterligare ett exempel. Han berättar att det finns vattenledningar till bosättningar mindre än hundra meter från hans hus. Han har försökt att kontakta myndigheterna för att få vatten från dessa rör men den israeliska myndigheten tillåter inte dem att få tillgång till vattnet, oberoende av hur mycket han är villig att betala för det enligt Mahmoud.

 De vill inte ge oss vatten för de vill att vi skall flytta från detta område där vi bott i generationer även om vi har papper som visar att vi lagligt sett äger marken. Det är helt omöjligt att få tillstånd för vatten!, säger Mahmoud.

Hur kan det vara så här? Finns det inga lagliga möjligheter? Hur kan bosättare få vatten men inte palestinierna som bor granne med dem och som även äger marken där bosättarna nu bor? Varför? Jag frågar ofta många frågor men under denna resa är det mycket som ingen kan besvara. Mina frågor sätts i ett helt annat ljus när vi möter den israeliska fredsorganisationen Machsom Watch. Den mycket erfarna, israeliska kvinnan Hanna Barag utbrister plötsligt under en föreläsning:
 Och tro inte att ni kommer förstå! Många frågar mig varför, varför, varför. Men hela byråkratin kring ockupationen är uppbyggd för att man inte skall förstå! Det finns över 100 olika tillstånd och hela systemet är designat för att det skall vara omöjligt att förstå. Detta för att göra det svårt för folk.

Men herden Ali är ändå hoppfull. När jag berättar för honom att det är så många hur, vad, varför som jag inte förstår lugnar han mig.

Bara att ni är på plats, ser och rapporterar förändrar mycket för oss. Om ni som följeslagare inte varit här så hade vi inte heller kunnat vara här.

Så även om jag inte förstår alla hur, vad och varför så påminner ständigt folk som Ali och Mahmoud mig om att jag som följeslagare här kan bidra och göra skillnad.

 width=
Ett tält i en beduinby i Jordandalen. Foto: D. Falk

Fler rapporter